Spør Adam

... og du blir belastet for reklame de sender ut. Nå skal de rydde opp.

Hjelp, det renner inn med tekstmeldinger! Hva står på fakturaen?
Hjelp, det renner inn med tekstmeldinger! Hva står på fakturaen? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av mobiltjenestene som for tiden er aktivt markedsført, blant annet på norsk TV, er spørretjenesten Adam som skal gi deg svar på det meste du lurer på. Med noen få tastetrykk skal du få informasjon om et valgt tema hvis du for eksempel sitter på hytta og diskuterer med kverulanter.

Tjenesten fungerer slik at du taster et valgt stikkord til 2326 (Adam) og dermed mottar inntil tre meldinger med informasjon om temaet. Tjenesten koster 5 kroner per SMS du mottar. Vi har testet tjenesten og synes vi ble belastet mye for lite. Se hva som skjedde da vi prøvde:

Eksempel 1:

Vi sender "Skjennungen" (sted i Nordmarka, red. anm.) til Adam (2326) og mottar så to SMS:


1. melding: Skjennungen er omtalt i følgende artikler: Send 1 til 2326 for Grunnkretser i Oslo kommune Trenger du ett nummer? Send TLF navn el nummer til 2326 for å gjøre

2. melding: oppslag i telefonkatalogen

Pris: 10 kroner

Vi får altså ikke spesielt god informasjon, og tjenesten putter samtidig inn reklame for en annen tjeneste slik at meldingen overstiger 160 tegn, og dette budskapet spres over to tekstmeldinger.

Hvorfor er en SMS bare 160 tegn?

Eksempel 2:

Vi sender journalistens navn til 2326 (for å undersøke om man faktisk må betale for '0' treff) og mottar igjen to SMS:

1. melding: Kristina Picard ble ikke funnet. Tips: kontroller skrivemåte og forsøk igjen. Send stikkordet til 2326 for å gjøre kunnskapsoppslag. ADAM fungerer best

2. melding: dersom du bruker presise søkeord. ADAM leverer også nummeroppslag. Send TLF navn el nummer til 2326

Pris: 10 kroner

Nok en gang mottar vi altså to tekstmeldinger, og dette til tross for at vi fikk null informasjon.

Dette er svaret du skal få dersom du taster Obama til 2326. (Faksimile: Askadam.no)
Dette er svaret du skal få dersom du taster Obama til 2326. (Faksimile: Askadam.no) Vis mer


Eksempel 3:

Så tester vi "Obama" slik reklamen viser. Vi mottar tre SMS:

1. melding: Barack Hussein Obama jr. (født 4. august 1961 i Honolulu på Hawaii i USA) er USAs 44. president. Han var tidligere juniorsenator for Illinois, og var inntil

2. melding: november 2008 den eneste afroamerikaneren i USAs senat, og den femte i USAs historie. Obama er den første afroamerikaneren som er blitt valgt til president i

3. melding: USA. Barack Obama var Det demokratiske partiets kandidat ved presidentvalget i 2008 i konkurranse med republikaneren John Send MER til 2326

Pris: 15 kroner

Her har vi fått informasjon som vi har bedt om. Svaret avviker imidlertid en del fra den tekstmeldingen som Adam reklamerer med (til høyre).

Betaler for reklame-SMS

Ask Adam er i sin fulle rett til å sende deg inntil tre SMS, dette er noe de opplyser om i sine markedsføringskampanjer. Det DinSide imidlertid reagerer på med denne tjenesten, er at Adam sender oss to SMS når søket ikke treffer i databasen. Dette blir vi belastet for. Vi betaler altså for at Adam pusher egen reklame inn på vår telefon.

Vi synes også det er nokså ublu priser på på søk som ikke gir treff i databasen. Opplysningstjenester som 1881 tar 1 krone for det de kaller "ikke treff" i sitt SMS-søk (11 kroner for ordinært søk), mens Adam tar 5 kroner, treff eller ikke treff.

I tillegg koster det 1 krone å sende tekstmeldingene (denne prisen fastsettes av mobilselskapet og kan variere fra selskap til selskap) slik at den totale regningen kommer på 28 kroner.

Det er ikke første gang vi tester SMS-tjenester. Se hva som skjedde da vi forsøkte å laste ned en ringetone: Så lett tok de 50 kroner

- Dette er en feil

- Vi har nå sjekket opp i halemeldinger som ruller over til ny SMS. Det er noe som har skjedd ved enkelte typer søk - og det skal selvsagt ikke skje. Meningen med halemeldingen var å opplyse om andre tjenester som ADAM leverer, men selvsagt uten at kunden skulle betale for det. Så det er bra at vi ble gjort oppmerksomme på det, nå har vi en ryddejobb å gjøre, sier Njål Wilberg i Ask Adam til DinSide.

Han forteller at de er i gang med å lage lister over brukere som har blitt belastet for dette.

Kan få pengene tilbake

- Listene blir sendt til operatør og kundene som har betalt for halemeldinger blir refundert over abonnementet eller kontantkortet, sier Wilberg.

Det er imidlertid alltid mulig å klage på tjenesten Ask Adam dersom kunden ikke er fornøyd. Fordi tjenesten er tilgjengelig også i Sverige og Danmark, må Ask Adam også innrette seg danske forbrukerrettigheter, og danskene har faktisk angrefrist på SMS-tjenster. Du kan angre en inngått avtale om kjøp av den pågående innholdstjenesten etter den danske Forbrukeravtaleloven, og dette gjelder selv om tjenesten er helt eller delvis levert.

- Vi har valgt å tilby denne muligheten også i Norge og Sverige siden vi likevel må gjøre det i Danmark. Vi får relativt få klager på tjenesten, men hvis kunden ikke er fornøyd, er det faktisk mulig å klage og få tilbake pengene, sier Wilberg.

Han forteller videre at Ask Adam for tiden bruker Wikipedias søkemotor.

- Den fungerer fint for de aller fleste vanlige stikkordssøk. Den er imidlertid ikke god nok ved skrivefeil og naturlig språk som fraser med "hvor er ..." eller "hvem er..." Vi jobber nå med en manuell tjeneste som vil gi gode svar på disse spørsmålene og satser på å ha dette på plass i løpet av november, sier Wilberg, som presiserer at kundene som ble rammet av feilen, automatisk får refundert beløpene, samt at feilen ikke vil få konsekvenser for kunder som ønsker å benytte tjenesten i fremtiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer