Spørsmål og svar om Celebra

Pfizer har publisert en ny studie som viser at den populære medisinen Celebra mer enn dobler risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt.

Publisert
Sist oppdatert

Hva er Celebra? Rundt 50.000 norske leddgikt- og slitasjegikt-pasienter bruker Celebra, som er en smertestillende og betennelsesdempende medisin i NSAID-gruppen. NSAID er en stor gruppe medisiner der blant andre asprin, ibuprofen og naproxen hører til. De eldre NSAIDene er ikke satt i sammenheng med hjerneslag og hjerteinfarkt. Celebra virker ved å redusere stoffer som fører til betennelse, smerte og feber i kroppen, og blir brukt i behandlingen av leddgikt, slitasjegikt og andre smertefulle tilstander.

Har Celebra noe med Vioxx, som ble trukket fra markedet, å gjøre?Ja. Celebra og Vioxx er begge medlemmer av en gruppe NSAIDer som heter COX-2 hemmere. Vioxx ble tatt av markedet 30. september fordi det ble satt i sammenheng med hjerteinfarkt og hjerneslag blant pasienter som hadde brukt medisinen i mer enn 18 måneder.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg bruker Celebra?Alle pasienter må snakke med legen sin og vurdere fordelene med medisinen mot risikoen. Selv om den nyeste studien viser at den øker risikoen for hjeneslag og hjerteinfarkt har andre studier ikke funnet en sammenheng. En avgjørelse om å ikke bruke medisinen må tas sammen med legen din.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer