Spørsmålene de ikke kan stille

Slett ikke alt din fremtidige arbeidsgiver har krav på å vite.

NEI, NEI, NEI: – 32 år og samboer. Har du planer om å stifte familie da? Typisk eksempel på spørsmål som arbeidsgiver ikke har lov til å stille.  Foto: Colourbox
NEI, NEI, NEI: – 32 år og samboer. Har du planer om å stifte familie da? Typisk eksempel på spørsmål som arbeidsgiver ikke har lov til å stille. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange gruer seg før et jobbintervju, og føler seg kanskje litt satt til veggs av alle spørsmålene de må svare på. Ifølge Datatilsynet kan arbeidsgiveren bare spørre om det som er relevant for stillingen du har søkt på. Både dine personlighetstrekk og dine kvalifikasjoner er relevante i en intervjusituasjon.

Det finnes også en del begrensninger i lovgivningen om hva arbeidsgiveren kan spørre om. For eksempel er det som hovedregel ikke lov å stille spørsmål om graviditet eller seksuell legning, om du er fagorganisert eller om din politiske oppfatning.

Spørsmål om livssyn er likevel tillatt når det er begrunnet i stillingens karakter, for eksempel om du søker stilling i en menighet.

Likevel kan disse spørsmålene dukke opp under intervjuet. Hva gjør man da?

Les også: Her er spørsmålet du må stille

– Det har du ikke lov til å spørre om

Denne journalisten opplevde i 20-årene at «familieplaner» ble tatt opp som tema i et intervju. Dette er ikke tillatt, og likestillingslovens paragraf fire sier følgende:

I ansettelsesprosessen, herunder under intervju, må ikke arbeidsgiver be om at søker, uavhengig av kjønn, skal gi opplysninger om graviditet, adopsjon eller familieplanlegging. Arbeidsgiver må heller ikke iverksette tiltak for å innhente slike opplysninger på annen måte.

Når spørsmålet først er reist i en intervjusammenheng blir man likevel satt litt sjakk matt. Hvordan skal man svare? Påpeke at det ikke er lov å stille spørsmålet, eller sno seg unna spørsmålet på en elegant måte? Som samboende 27-åring, hadde jeg for så vidt «familieplaner» selv om jeg ikke var gravid på det tidspunktet. Jeg valgte å svare at jeg ikke hadde noen umiddelbare planer om det.

Les også: Slik takler du et kompetansebasert intervju

Jobben du ikke vil ha

KINKIG: Det er en kinkig situasjon, og kanskje en av de vanskeligste du vil møte som jobbsøker, sier Anne-Stine Talseth, kommunikasjonsdirektør i Adecco. Foto: Scanpix
KINKIG: Det er en kinkig situasjon, og kanskje en av de vanskeligste du vil møte som jobbsøker, sier Anne-Stine Talseth, kommunikasjonsdirektør i Adecco. Foto: Scanpix Vis mer


Adecco påpeker at du er i din fulle rett til å opplyse om disse forholdene frivillig, selv om arbeidsgiver ikke har lov til å spørre. Om du ikke vil ha barn de neste fem årene, eller i det hele tatt, kan det kanskje være fristende å si det hvis temaet først kommer opp.

Adecco mener imidlertid at en arbeidsgiver bør ha et langsiktig perspektiv på ansettelser, og at en permisjonstid for nye foreldre ikke bør problematiseres. Dårlig familiepolitikk vil kanskje heller føre til at en arbeidsplass blir mindre attraktiv og folk slutter.

Når ikke-spørsmålene likevel blir stilt råder Adecco til å spørre på en hyggelig måte om det er en spesiell grunn til at de lurer på akkurat det.

– Hvis de svarer «du skjønner vel at vi ikke kan ha folk som er mye syke hos oss» eller «det er så mye styr med mammapermer og syke barn og sånn» så synes jeg ikke dette er et sted du burde hige etter å jobbe, for å være ærlig, sier Anne-Stine Talseth, kommunikasjonsdirektør i Adecco til DinSide.

Les også: 500.000 ansatte har elendige avtalevilkår

Kredittsjekker søkere

I noen stillinger kan det være av relevans at du skal ha orden på din private økonomi. Følgende tre kriterier skal være oppfylt før arbeidsgiveren kan be om kredittsjekk:

  • Den aktuelle stillingen skal ha en høyere funksjon.
  • Stillingen skal innbefatte et stort økonomisk ansvar.
  • Kredittsjekk skal bare foretas på de søkerne som er aktuelle i sluttfasen av ansettelsesprosessen.

Ønsker du deg en jobb i DNB eller andre finansinstitusjoner, bør du med andre ord unngå betalingsanmerkninger.

– Vi kredittsjekker alle som får jobbtilbud fra oss. Grunnen er at hvis man har et avhengighetsforhold til en kredittinstitusjon, eller har en veldig uryddig og krevende økonomi, så blir det vanskelig å jobbe med andres økonomi. Våre ansatte må altså ha en ryddig økonomi for å kunne være en troverdig rådgiver for andre. Dette er nok vanlig for hele finansbransjen. Det er ikke ofte vi må takke nei til en kandidat på grunn av økonomiske forhold, men det hender, har Thomas Midteide, konserndirektør kommunikasjon i DNB, tidligere uttalt til DinSide.

På jobbjakt? Da bør du sørge for å ha profil her

Under lupen

Denne journalisten har i forbindelse med intervjuprosesser både gjennomgått ferdighetstester og personlighetstester. Testene har inneholdt oppgaver som har gått konkret på språk og tallforståelse. Men også tester som skal avsløre hvem man egentlig er.

Ifølge Datatilsynet kan arbeidsgiveren be om, men ikke kreve, at du gjennomfører en personlighetstest under et jobbintervju. Opplysningene som avgis må slettes når ansettelsesprosessen er ferdig.

I enkelte stillinger kan arbeidsgiver dessuten kreve vandelsattest. I så fall bør det gå frem av stillingsutlysningen at vandelsattest kreves.

Arbeidsgivere kan bare kreve at søkere til en stilling fremlegger politiattest når dette følger av lov eller forskrift. Dette gjelder for eksempel i vaktvirksomheter, skoler og barnehager. Arbeidssøkeren kan derfor be arbeidsgiveren om å få vite hvor det står at det skal innhentes vandelsattest. Hvis arbeidsgiveren ikke har rett til å kreve vandelsattest vil man som regel heller ikke kunne få attest fra politiet.

Les også: Google-søket som koster deg jobben

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer