Spørsmålet som kan avgjøre om du får jobben

De aller fleste som skal rekruttere, stiller dette spørsmålet. Svaret kan avgjøre om du får jobben eller ikke.

Om du fortsatt er en aktuell kandidat til jobben etter at intervjuene er ferdig, vil den potensielle arbeidsgiveren sannsynligvis ringe referanse dine. Da vil han eller hun spørre noen svært viktige spørsmål. Foto: Colourbox.com
Om du fortsatt er en aktuell kandidat til jobben etter at intervjuene er ferdig, vil den potensielle arbeidsgiveren sannsynligvis ringe referanse dine. Da vil han eller hun spørre noen svært viktige spørsmål. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god søknad, en imponerende cv og et overbevisende jobbintervju er selvfølgelig viktig når du skal søke jobb.

Men når din del av jobbsøkeprosessen er ferdig, gjenstår én ting som kan avgjøre hvorvidt du blir ansatt eller ikke:

- Å kontakte referanser er noe av det viktigste en rekrutterer gjør, sier Trude Kvammen Ekker, daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker.

Det viktigste spørsmålet

Ekker forklarer at referansene som oftest blir dratt inn sent i ansettelsesprosessen. Noen arbeidsgivere velger å kontakte kandidatenes referanser per telefon, andre sender e-post med en rekke spørsmål.

- Det er en kunst å stille gode spørsmål. De vanligste spørsmålene rekruttereren stiller tidligere arbeidsgivere, er hvordan kandidaten har utført arbeidsoppgavene, kvalitet på arbeidet, spørsmål om hvordan personen samarbeider, personlige egenskaper og hvordan personen blir oppfattet av organisasjonen, sier Ekker.

Trude Kvammen Ekker er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker
Trude Kvammen Ekker er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker Vis mer


Hun forklarer at det er spesielt ett spørsmål nesten alle som rekrutterer spør kandidatens tidligere arbeidsgivere, og svaret er som regel avgjørende for hvorvidt personen er aktuell for jobben eller ikke:

- Det kanskje aller viktigste spørsmålet er: «Ville du ansatt personen på nytt?», sier Ekker.

Og man kan tenke seg selv at det ikke er særlig heldig om den tidligere arbeidsgiveren svarer nei på dette spørsmålet.

DinSide: - Så det gjelder å ha et godt forhold til tidligere arbeidsgivere?

- Ja!, svarer Ekker.

Hvem skal være referanser

Referanser skal normalt stå som et eget punkt i cv-en. Én måte å oppgi referanser på er å skrive navn, stilling og telefonnummer til nøkkelpersoner du har jobbet med. Normalt sett vil det være tidligere overordnede.

Har du hatt viktige eller betydelig verv i organisasjoner utenfor jobb, kan det også være relevant å oppgi referanser derfra.

Det kan også være andre arbeidskolleger, men disse vil av mange ikke bli vurdert som godt egnede referansepersoner.

Bemanningsselskapet Adecco går ut og sier det er greit å oppgi kolleger som referanser, men ha i mente at normalt sett vil ikke disse bli betraktet som særlige gode referansepersoner.

Adecco advarer videre mot å oppgi kolleger som referanser uten å samtidig oppgi tidligere ledere som referanser, fordi det kan stilles spørsmål om hvorfor du har utelatt disse nøkkelpersonene.

Har du hatt mange jobber og verv kan det være fristene å ramse opp den ene referansen etter den andre. Det bør du ikke gjøre, ifølge Trude Kvammen Ekker.

- Husk at cv-en skal være relativt kortfattet. Derfor bør du føre opp maksimalt tre referanser, sier hun til DinSide.

Oppgi referansene på forespørsel

En alternativ til å føre opp referanser er å skrive «Referanser oppgis på forespørsel».

- Det er forsåvidt helt fint å ikke skrive opp referansene i cv-en, sier Ekker.

Hun sier potensielle arbeidsgivere kan ha ønsker om å snakke med forskjellige personer jobbsøkeren har arbeidet med, og da er det ofte enklest at rekruttereren etterspør kontaktdetaljer til disse personene selv.

DinSide: - Men kan det virke negativt at en ikke er åpen om sine referanser fra starten av jobbsøkeprosessen?

- Nei. Noe av det siste en rekrutterer gjør, er å kontakte referanser. Da er det gjerne få kandidater igjen, og det gjør ingenting om det ikke er opplyst om på cv-en, sier Ekker til DinSide.

Snakk med referansene

Husk alltid at du bør snakke med referansene dine, før du fører dem opp. Forbered referansene på at de kan bli kontaktet, og fortell dem hva slags jobb du har søkt.

Er det lenge siden referansen ga samtykke til å bli ført opp, bør du kontakte vedkommede, og spørre om det fortsatt er greit at personen står oppført. En uforbredt referanse setter deg ikke i et godt lys.

- Vet ikke referansen hvorfor rekruttereren ringer, kan du fremstå som uprofesjonell, sier Ekker.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer