Spotify kan koste mer enn du tror

Har du sjekket abonnementstypen din? Det bør du gjøre hvis du skal bruke Spotify på mobilen.

Spotify kan koste mer enn du tror
Publisert
Sist oppdatert

Etter litt om og mye men inntok den svært populære musikkstreaming-tjenesten Spotify endelig mobilmarkedet denne uka, med applikasjoner både for Apples iPhone og for det Google-initierte operativsystemet Android (som blant annet finnes på HTC Hero, som vi har testet her).

Programmet er i utgangspunktet gratis, men du må være såkalt Premium-abonnent hos Spotify for å benytte deg av tjenesten. Det koster deg 99 kroner i måneden, eller 1188 kroner i året.

For noen kan det bare være begynnelsen.

Ubehagelige overraskelser

Svenske idg.se har fått bekreftet fra Spotify at lydstrømmene som sendes til mobiltjenestene er kodet med en kvalitet på 160 kilobit per sekund, som, igjen ifølge idg.se, blir til rundt 170kbps når tilleggstrafikken ved dataoverføring er inkludert.

I praksis vil det si at det går med en drøy megabyte data per minutt når du hører musikk. Det er ikke noe problem hvis du spiller musikken via et trådløst nett, eller hvis du bruker den såkalte "offline"-modusen, som laster ned musikken til mobilen før du begynner å spille.

Hører du derimot musikk over mobilnettet (Edge, 3G, HSDPA), kan det koste mer enn det smaker hvis du ikke har riktig abonnementstype, eller hvis du eventuelt ikke har en såkalt dataplan som gir deg et fast antall megabyte per måned mot en fast pris.

I noen tilfeller kan det faktisk være slik at du hører til feil operatør. Slik er ståa hos Norges fem største operatører:

Telenor

MINST RISIKO: Hvis du ikke har helt orden på mobilabonnementet, og ikke har dataplan, har Telenor lavest makspris per dag for datatrafikk.
MINST RISIKO: Hvis du ikke har helt orden på mobilabonnementet, og ikke har dataplan, har Telenor lavest makspris per dag for datatrafikk. Vis mer

Telenor-kunder har i hovedsak minst å bekymre seg for de hvis de bruker Spotify på mobilen og streamer via mobilnettet.


Uansett hvilket abonnement du har vil du aldri betale mer enn maksimalt 10 kroner dagen for datatrafikken, eller rundt 300 kroner per måned.

Tilhører du dem som surfer eller streamer en del, men ikke veldig mye, bør du kanskje vurdere tilleggstjenesten Mobilsurf. Da får du 500MB data per måned for 99 kroner.

Netcom

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Netcom har nemlig et pristak per dag for datatrafikk - 20 kroner, dobbelt så mye som Telenor -, men det gjelder ikke alle abonnementene.

Har du for eksempel et YoungTalk-abonnement finnes det ikke noe tak, annet enn eventuelle beløpsvarsel som kunden har avtalt med Netcom. Med en datapris på skremmende 20 kroner per megabyte bør du med andre ord ikke gjøre noe med Spotify hvis du ikke er knyttet til Wlan, eller altså bruker offline-modus.

Det samme gjelder de med kontantkort, som har samme betingelsene og samme pris som YoungTalk.

OneCall

ORIGINALEN: Slik ser Spotify ut på en PC eller Mac.
ORIGINALEN: Slik ser Spotify ut på en PC eller Mac. Vis mer

OneCall har ingenting på sine sider om pristak på datatrafikk, og en rask telefon til kundeservice forteller oss at et slikt tak ikke eksisterer på noen av deres abonnement.


Den eneste begrensningen du finner er en kredittsjekk med påfølgende kundevarsling når månedsbeløpet overstiger 2000 kroner, så hvis du ønsker å sikre deg mot uønskede beløp på fakturaen må du abonnere på en av OneCalls datapakker.

For 399 kroner per måned kan du surfe så mye du vil per måned (eller kan du egentlig det? Sjekk nederst i denne artikkelen).

Chess

Selv om Chess ikke har det laveste pristaket, har de i det minste en flat struktur som er enkel å forholde seg til som abonnent - og som Spotify-avhengig.

Her betaler du maks 20 kroner per dag, uansett abonement.

Er du derimot kontantkortkunde kan du risikere å gå på en smell, ettersom det ikke finnes noen dagsbegrensninger for datatrafikk her. Prisene for surfing ligger på henholdsvis fem og 14 kroner per megabyte for Chess KingKontant og ChessKontant Global.

Tele2

Mens de fire allerede nevnte operatørene i denne artikkelen har større eller mindre grad av styring når det kommer til datatrafikk, skal du passe deg hvis du er kunde hos Tele2 og ihuga Spotify-bruker.

Her finnes ikke noe umiddelbart pristak, og det finnes heller ikke noe fastprisabonnement for datatrafikk.

Det betyr med andre ord hvis du lar humla suse, for eksempel ved å spille "Flight Of The Bumblebee" (Spotify-lenke) på repeat en hel måned, risikerer du svært ubehagelig regninger i posten i løpet av de neste få ukene. Vi la inn et forbruk på 200MB i Tele2s datatrafikk-kalkulator, og fikk til svar at det for alle abonnementer unntatt Tele2 Uno ville kostet oss 1680 kroner.

Spotify kan koste mer enn du tror

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

Med en kredittsjekkgrense på 5000 kroner tar heller ikke Tele2 uten videre kontakt med kunder med høyt dataforbruk, så her du må du holde tunga rett i munnen hvis det viser seg at du blir litt for glad i Spotify ute i felten.

Fri bruk?

Vi antydet så vidt under Chess-avsnittene over at fri bruk ikke uten videre betyr fri bruk. Ekstratjenester der det påstås at du kan "surfe så mye du vil" per måned, har ofte liten skrift nederst på sida som forteller deg at hastigheten på dataforbindelsen skrus ned etter en bestemt datamengde, eller at du må betale for overstigende trafikk.

Nå skal det sies at du skal surfe veldig mye via mobilnettet for å tømme kvoten din hos for eksempel Netcom. Der betyr "fri bruk" maksimalt 5 gigabyte per måned, eller 5000MB. Det er mye.

OPPDATERT: Telenor har gjemt bort datataket sitt en smule, men bruker du mer enn 5GB i to måneder på rad skrus hastigheten ned ganske markant, mens blant annet Chess har satt et tak på 2GB før begrensninger trer i kraft.

Er du en ekstremsurfer, eller bruker mobilen som internettforbindelse for PCen, kan dette være verdt å sjekke nærmere hvis du vurderer å bytte abonnement.

Kutt ut streamingen

Vi har allerede nevnt at Spotify gjør det enkelt for deg å kutte ut streaming av musikk overhodet når du er utenfor husets eller arbeidsplassens fire vegger, og det kanskje beste argumentet mot streaming over mobilnettet er kvaliteten på musikken.

Dekningsgraden til de ulike operatørene varierer kraftig, og selv om hakking og hopping i musikken på grunn av dårlig signal kan ha en viss verdi hvis du for eksempel liker samtidsmusikk, er det ikke nødvendigvis noen enkel sak å flytte seg rundt i byen eller på landet uten at kvaliteten på streamingen blir for dårlig.

Med andre ord: synkroniser spillelistene dine før du går ut slik at musikken ligger på mobilen, eller sørg for at du har en skikkelig dataplan (og en mobiloperatør med god dekning) hvis du har fått Spotify-feber.

Vi har forøvrig ikke en gang nevnt Spotify i utlandet. Der bør du rett og slett glemme å bruke programmet på mobilnettverket, all den tid datatrafikk kan ligge på 30-40 kroner per megabyte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer