Spotify klager Apple inn for EUs konkurransekommissær

Selskapet mener Apple begrenser valgmulighetene i App Store og gir sin egen strømmetjeneste fordeler.

APPLE OG SPOTIFY: Spotify klager Apple inn for EUs konkurransemyndighet. Selskapet mener Apple begrenser valgmulighetene i App Store og gir sin egen strømmetjeneste fordeler. Foto: NTB scanpix
APPLE OG SPOTIFY: Spotify klager Apple inn for EUs konkurransemyndighet. Selskapet mener Apple begrenser valgmulighetene i App Store og gir sin egen strømmetjeneste fordeler. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder det svenske magasinet Digital, med henvisning til et blogginnlegg fra Spotify-sjefen Daniel Ek.

Han hevder Apple skal ha blokkert Spotifys oppdateringer ved flere tilfeller og stengt selskapets app ute fra flere plattformer, som Siri, Homepod og Apple Watch.

Apple innfører regler i app-butikken som hemmer innovasjon på bekostning av brukeropplevelsen, mener Ek.

Vil ikke gi Apple sine 30 prosent

Som et eksempel nevner Spotify-sjefen at Apple tar 30 prosent andel av fortjenesten på kjøp gjort gjennom Apples betalingssystem, gjennom App Store og via abonnementer.

- Hvis vi må betale denne skatten, blir vi nødt til å øke prisene på vårt Premium-medlemsskap til godt over prisen til Apple Music. Og for å holde vår pris konkurransedyktig, kan vi ikke tillate oss å gjøre det, skriver han.

- Som et alternativ, hvis vi velger ikke å bruke Apples betalingssystem, for å unngå avgiften, pålegger Apple en rekke tekniske og brukerrettede begrensninger på Spotify.

Daniel Ek sier Spotify ikke ønsker spesialbehandling, men at selskapet krever de samme mulighetene som en rekke andre apper på App Store, eksempelvis Uber og Deliveroo - som ikke må betale «Apple-skatt», som han kaller det.

Slik løste Netflix det

Ifølge Engadget er det ikke første gang Spotify og andre strømmetjenester kommer med innvendinger mot Apples 30 prosent-andel når det gjelder såkalte in-app-kjøp.

I 2015, da Apple Music ble lansert, skal Spotify ha oppfordret brukere til å skru av abonnementsfornyelse via iTunes og i stedet gjøre det direkte fra spotify.com, hvilket ville spare dem for 3 dollar i måneden.

Andre strømmetjenester, som Netflix, har skrudd av muligheten for å kjøpe abonnement i appen på Apple-enheter, slik at de får all fortjenesten fra iOS-brukere selv.

Sommeren 2016 gjorde Apple for øvrig en endring i abonnementssystemet, slik at prosentandelen reduseres fra 30 til 15 prosent fra kunder som en utvikler har greid å beholde i mer enn ett år.

Spotify større enn Apple Music

Ifølge Bloomberg har Apple Music har 56 millioner abonnenter når man kombinerer betalende brukere med de som prøver tjenesten gratis. Spotify har på sin side 87 millioner betalende brukere og 109 millioner gratis brukere.

Spotifys klage skal være sendt til EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer