Spotpris under 20 øre

Spotprisen på strøm har for første gang denne vinteren falt under 20 øre.

Publisert
Sist oppdatert

Torsdag er spotprisen notert til 19,9 øre i elspotområdene Oslo og Bergen. Dermed koster strømmen omtrent det samme som i fjor på denne tida av året.

Spotprisen i Midt- og Nord-Norge er samme dag 22,0 øre per kilowattime. De norske børsprisene på elektrisk kraft har falt jevnt siden nyttår og vil torsdag 13. mars ha falt 17,5 øre siden nyttår. En må helt tilbake til september i fjor for å finne et lavere prisnivå.

Strømprisene raser

Fylte magasiner

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har prisnedgangen sammenheng med godt tilsig til norske vannmagasiner.

Fyllingsgraden er nå 6,8 prosent høyere enn normalt for årstiden. Samtidig er det mye snø i fjellet som vil gi godt tilsig utover våren og sommeren.

I tillegg har det vært mildt, og det nordiske totalforbruket de første ti ukene i år er det laveste forbruksnivået for denne perioden siden 2000.

For strømkunder med markedspriskontrakt var prisen til sluttbruker i Sør-Norge 30,1 øre per kilowattime i uke 10. Samme type kontrakt ville ha gitt sluttbrukere i Midt- og Nord-Norge en strømpris på henholdsvis 35,0 og 34,3 øre per kilowattime.

I løpet av de aller siste dagene har alle typer strømavtale falt ytterligere. Markedspriskontrakter kan nå kjøpes til under 30 øre.

DinSides strømkalkulator

Bli ikke flådd

Kunder med standard variabel kontrakt risikerer å bli flådd dersom de ikke følger med. Noen selskaper forlanger rådyre 46 øre per kilowattime for strømmen, men samtlige landsdekkende leverandører har nå varslet prisnedgang. Om en uke vil de fleste ha justert prisen ned til mellom 32 og 34 øre per kilowattime, viser Konkurransetilsynets prisoversikt.

For fastpriskontrakter er det betydelig høyere priser. 1-års fastpriskontrakter koster fra 46 øre og oppover per kilowattime. 3-års fastpriskontrakter prises fra 52,75 øre og oppover.

Smarte strømsparetips

Les mer om strøm:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer