Spray bort angsten

Redd for store forsamlinger? Et spray i neseboret kan fjerne sosial fobi, mener forskere.

Mange som sliter med sosial angst kan nå få hjelp av en ny type nesespray, mener forskere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Mange som sliter med sosial angst kan nå få hjelp av en ny type nesespray, mener forskere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Løsningen skal ligge i hormonet oksytocin, som normalt utløses ved amming, under fødsler og ved massasje.

Hormonet som også skal ha en sosialt bindende effekt mellom mennesker, utgjør virkemiddelet i en ny nesespary mot sosial fobi, melder nettutgaven av svenske Dagens Nyheter.

Les også: Slik takler du sosial fobi

Nesesprayen kommer som et resultat av en fersk samarbeidsstudie mellom svenske og britiske forskere. I studien fikk trettito friske personer se bilder av ulike ansikter, hvorav enkelte bar preg av å ha fått elektriske sjokk.

Deltakerne ble så delt i to grupper, hvor den ene fikk en dose nesespray mens de øvrige fikk en spray uten effekt. Deretter fikk samtlige se bildene på nytt.

Personene som fikk oksytocin, skal ikke lenger ha følt ubehag da de fikk se bildene av strømofrene.

Minsker ubehaget

- Dette ser veldig lovende ut. Mye taler for at hormonet oksytocin kan være til hjelp for mennesker som lider av sosial angst, sier forsker i klinisk neurovitenskap ved Karoloinska instituet, Predrag Petrovic, til den svenske nettavisen Dagens Nyheter.

Hormonet oxytocin kan være til hjelp for mennesker som lider av sosial angst. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Hormonet oxytocin kan være til hjelp for mennesker som lider av sosial angst. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


Han representerer de svenske forskerne bak studien og viser til målingene som ble gjort av deltakernes hjerner etter bildefremvisningen.

- Man kunne tydelig se at følelsene av ubehag og frykt ble etterfulgt av en økende aktivitet i de to områdene av hjernen som forbindes med evnen til å kunne vurdere farer eller potensielle fiender hos personene som fikk en dose oksytocin, sier han.

Det kan være en forklaring på hvorfor det er så vanskelig for personer med sosial fobi å ta kontakt med andre.

Les også: Sjekketips for sjenerte

Skeptisk

Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk er slett ikke like entusiastisk.

- Dette er interessant forskning, men det er en lang vei fra denne typen forskning til at oksytocin nesespray skal bli brukt mot sosial fobi i det praktiske liv, sier til DinSide Helse.

Ifølge Madsen har oksytocin en rekke bivirkninger man må ta hensyn til. Hormonet kan gi smertefulle krampetrekninger i livmoren hos kvinner, i tillegg til kvalme og hodepine. Han stiller seg for øvrig skeptisk til fremgangsmåten i undersøkelsen.

Les også: Angst kan kureres

- Det man har testet i denne undersøkelsen er nærmest det som kalles en betinget refleks, det vil si at forsøkspersonene ble opplært til å "frykte" et bilde på grunn av "straff" i form av et elektrisk støt. Sosial fobi er noe langt mer sammensatt, og har mange årsaker, sier han, og legger til:

- Jeg har derfor ikke så veldig stor tro på at dette blir noen aktuell behandling. I alle fall vil det kreve en langvarig og grundig utprøving.

Hjelper mot autisme

Ifølge Petrovic er det satt i gang flere studier som skal vurdere hormonets effekt hos personer som lider av sosial fobi eller autisme.

- Det er allerede påvist økt aktivitet i bestemte deler av hjernen hos autister som har fått oksytocin. Vi tror hormonet kan dempe følelsen av frykt og angst hos begge disse gruppene, sier han.

Studien er publisert i Journal of Neuroscience.

Les mer her:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer