Spray bort angsten

Redd for store forsamlinger? Et spray i neseboret kan fjerne sosial fobi, mener forskere.

Mange som sliter med sosial angst kan nå få hjelp av en ny type nesespray, mener forskere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Mange som sliter med sosial angst kan nå få hjelp av en ny type nesespray, mener forskere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Løsningen skal ligge i hormonet oksytocin, som normalt utløses ved amming, under fødsler og ved massasje.

Hormonet som også skal ha en sosialt bindende effekt mellom mennesker, utgjør virkemiddelet i en ny nesespary mot sosial fobi, melder nettutgaven av svenske Dagens Nyheter.

Les også: Slik takler du sosial fobi

Nesesprayen kommer som et resultat av en fersk samarbeidsstudie mellom svenske og britiske forskere. I studien fikk trettito friske personer se bilder av ulike ansikter, hvorav enkelte bar preg av å ha fått elektriske sjokk.

Deltakerne ble så delt i to grupper, hvor den ene fikk en dose nesespray mens de øvrige fikk en spray uten effekt. Deretter fikk samtlige se bildene på nytt.

Personene som fikk oksytocin, skal ikke lenger ha følt ubehag da de fikk se bildene av strømofrene.

Minsker ubehaget

- Dette ser veldig lovende ut. Mye taler for at hormonet oksytocin kan være til hjelp for mennesker som lider av sosial angst, sier forsker i klinisk neurovitenskap ved Karoloinska instituet, Predrag Petrovic, til den svenske nettavisen Dagens Nyheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer