Sprer virus på norske nettsider

Antallet norske nettsider som er infisert med skadelig programvare øker kraftig.

Du kan plukke med deg skadevare fra norske nettsider, og bør derfor sørge for å ha oppdatert datamaskinen når du surfer på nett. Foto: Colourbox
Du kan plukke med deg skadevare fra norske nettsider, og bør derfor sørge for å ha oppdatert datamaskinen når du surfer på nett. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september i fjor kunne DinSide fortelle om en økende risiko knyttet til det å ferdes på norske nettsider. Stadig flere norske nettsteder angripes nemlig av skadevare som kan gi deg virus og trojanere på PC-en din om du besøker nettstedet.

Nå skal risikoen være enda større enn i høst.

Nye tall fra NorCERT for 2013 viser en eksplosiv økning i antallet infiserte norske nettsider.

>> Nettbanksvindelen øker

Antallet angrep øker

Under et seminar om betalingssystemer og IKT nylig, kunne NorCert vise til en alarmerende vekst i antallet infiserte norske nettsider, se grafen til høyre. NorCERT er en del av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), og håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur.

Men hva kan denne utviklingen skyldes?

– Grunnen til at grafen går så bratt til værs er antagelig sammensatt. Først og fremst øker antall slike angrep, men det har antagelig vært store mørketall tidligere og rapporteringen er blitt bedre, sier Eiliv Ofigsbø, avdelingsdirektør for operativ avdeling i NSM.

Da DinSide skrev om problemet tidligere i høst, skal alle typer nettsteder ha vært rammet, inkludert store, nasjonale nettaviser. At problemet er økende, kan skyldes at dette er en attraktiv metode for å angripe mange datamaskiner på en gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer