Pris på øl, røyk snus og sprit i 2017

Sprit, øl, røyk og snus skal være like dyrt

Alle avgiftene settes opp for å møte prisveksten.

RØYK OG SPRIT: Det skal fortsatt straffe seg økonomisk å bruke tobakk og alkohol. Statens inntekter er høye, men det er også utgiftene. Foto: Plainpicture / NTB Scanpix
RØYK OG SPRIT: Det skal fortsatt straffe seg økonomisk å bruke tobakk og alkohol. Statens inntekter er høye, men det er også utgiftene. Foto: Plainpicture / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At FrP vil ha «billigere sprit og røyk» er selve partiklisjéen.

Men selv med partilederen som finansminister, er det hverken billigere sprit eller røyk å finne i statsbudsjettet regjeringen har lagt fram for 2017.

Alle avgiftene settes opp med rundt to prosent.

Avgifter på tobakk

Slik foreslås tobakksavgiftene å endres fra og med neste år:

2016-regler forslag 2017
Sigarer, kr/100 gram250255
Sigaretter, kr/100 stk.250255
Røyketobakk, kr/100 gram250255
Snus, kr/100 gram101103
Skrå, kr/100 gram101103
Sigarettpapir, kr/100 stk.3,823,9

Dette utgjør noen få kroner per snus- og røykpakke, og økningen tilsvarer to prosent på alle kategorier. Dette gjøres bare, ifølge regjeringen, for å møte den forventede prisveksten.

Avgifter på alkohol

Slik foreslås alkoholavgiftene å endres fra og med neste år:

2016-regler Forslag 2017
Brennevinsbaserte drikkevarer over 0,7 vol.pst., kr/vol.pst. og liter7,317,46
Annen alkoholholdig drikk fra 4,7 til og med 22 vol.pst., kr/vol.pst. og liter4,764,86
Annen alkoholholdig drikk til og med 4,7 vol.pst., kr/liter
a) 0,0  – 0,7 vol.pst.--
b) 0,7 – 2,7 vol.pst.3,273,34
c) 2,7 – 3,7 vol.pst.12,2912,54
d) 3,7 – 4,7 vol.pst.21,2921,72

Det samme ser vi her: En økning av avgiftene på omlag to prosent. Altså i tråd med inflasjon og prisvekst.

Store inntekter, store utgifter

Da to prosent også utgjør den forventede prisveksten i 2017, blir hverken alkohol eller tobakk dyrere, i ordets rette forstand.

Det ansås at Norge i 2017 vil få inn over 20 milliarder kroner på tobakk- og alkoholavgifter. Omlag 7 milliarder fra tobakk, og 13 milliarder fra alkohol.

«Avgiftene på alkohol og tobakk gir staten inntekter, men bidrar også til at prisene på disse produktene i større grad inkluderer kostnadene bruken medfører for samfunnet» påpekes det i statsbudsjettforslaget.

For både røyking og drikking koster samfunnet store summer hvert år.

Hva med grensehandelen?

Dinside har den siste tiden skrevet mye om grensehandel, blant annet hvor mye billigere også tobakk er over svenskegrensa.

Blant annet Vin- og brennevinleverandørenes forening reagerer derfor på at ingenting skjer med de norske prisene, og frykter at den store grensehandelen fortsetter.

Regjeringen innser dette, men skriver:

«Et høyt avgiftsnivå på forbruksvarer kan øke omfanget av grensehandel, smugling og hjemmebrenning av alkohol. Helseeffektene ved avgiftsleggingen må vurderes opp mot de samfunnsmessige kostnadene ved nevnte aktiviteter.»

Om statsbudsjettet

  • Statsbudsjettet legges frem av regjeringen i oktober hvert år, og er et spesifikt forslag over statens inntekter og utgifter i det kommende året. Deretter behandler Stortinget forslaget, gjør eventuelle endringer og vedtar budsjettet. Etter Stortingets vedtak blir budsjettet bindende.
  • I mai i selve budsjettåret, legger regjeringen fram et revidert nasjonalbudsjett, hvor man foreslår eventuelle endringer i fordelingen av inntekter og utgifter i inneværende statsbudsjett. Revidert nasjonalbudsjett blir behandlet av Stortinget i juni.
  • Også nasjonalbudsjettet legges fram samtidig som Statsbudsjettet. Nasjonalbudsjettet viser hvordan man anslår at norsk økonomi vil utvikle seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer