Sprit slår såpe ned i støvlene

Håndsprit med etanol er mye mer effektiv mot forkjølelse enn såpe og vann.

MER EFFEKTIVT ENN SÅPE: Nå har forskerne funnet ut at hånddesinfeksjonsmidler som inneholder etanol er mye mer effektive når det kommer til å fjerne rhinovirus fra hendene. Foto: Colourbox.com
MER EFFEKTIVT ENN SÅPE: Nå har forskerne funnet ut at hånddesinfeksjonsmidler som inneholder etanol er mye mer effektive når det kommer til å fjerne rhinovirus fra hendene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Håndkontakt er en av de største kildene til spredning av det vanligste forkjølelsesviruset blant oss, nemlig rhinoviruset. Dette viruset er skyld i mellom 30 og 35 prosent av vanlige forkjølelser hos voksne, og smitter blant annet lett fra hånd til hånd. Men såpe og vann er ikke like bra som vi kanskje trodde.

Hvordan vasker du hendene dine?Antibac er ikke nok

Med etanol

Nå har forskerne nemlig funnet ut at hånddesinfeksjonsmidler som inneholder etanol er mye mer effektive når det kommer til å fjerne rhinovirus fra hendene, enn hvis vi vasker hendene med såpe og vann, skriver Science Daily. Forskerne ved University of Virginia School of Medicine og Dial Corporation publiserte denne måneden funnene sine i magasinet Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Vær forsiktig med håndspritPasienter drikker håndsprit

Fjernet 80 prosent

Resultatene viste at håndspriten med etanol fjernet rundt 80 prosent av viruset fra hendene, og var mye mer effektivt enn de andre metodene. Såpe og vann fjernet bare viruset fra 31 prosent av hendene. Forskerne sammenlignet effekten av såpevask og en etanolbasert håndsprit ved å påføre rhinoviruset til fingrene på friske frivillige. Deretter ble de delt opp i seks grupper som alle vasket hendene med ulike midler. En kontrollgruppe vasket seg ikke i det hele tatt, noen grupper vasket seg med såpe, andre uten, og noen grupper brukte ulike desinfeksjonsmidler for å fjerne rhinoviruset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer