Sprit slår såpe ned i støvlene

Håndsprit med etanol er mye mer effektiv mot forkjølelse enn såpe og vann.

MER EFFEKTIVT ENN SÅPE: Nå har forskerne funnet ut at hånddesinfeksjonsmidler som inneholder etanol er mye mer effektive når det kommer til å fjerne rhinovirus fra hendene. Foto: Colourbox.com
MER EFFEKTIVT ENN SÅPE: Nå har forskerne funnet ut at hånddesinfeksjonsmidler som inneholder etanol er mye mer effektive når det kommer til å fjerne rhinovirus fra hendene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Håndkontakt er en av de største kildene til spredning av det vanligste forkjølelsesviruset blant oss, nemlig rhinoviruset. Dette viruset er skyld i mellom 30 og 35 prosent av vanlige forkjølelser hos voksne, og smitter blant annet lett fra hånd til hånd. Men såpe og vann er ikke like bra som vi kanskje trodde.

Hvordan vasker du hendene dine?
Antibac er ikke nok

Med etanol

Nå har forskerne nemlig funnet ut at hånddesinfeksjonsmidler som inneholder etanol er mye mer effektive når det kommer til å fjerne rhinovirus fra hendene, enn hvis vi vasker hendene med såpe og vann, skriver Science Daily. Forskerne ved University of Virginia School of Medicine og Dial Corporation publiserte denne måneden funnene sine i magasinet Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Vær forsiktig med håndsprit
Pasienter drikker håndsprit

Fjernet 80 prosent

Resultatene viste at håndspriten med etanol fjernet rundt 80 prosent av viruset fra hendene, og var mye mer effektivt enn de andre metodene. Såpe og vann fjernet bare viruset fra 31 prosent av hendene. Forskerne sammenlignet effekten av såpevask og en etanolbasert håndsprit ved å påføre rhinoviruset til fingrene på friske frivillige. Deretter ble de delt opp i seks grupper som alle vasket hendene med ulike midler. En kontrollgruppe vasket seg ikke i det hele tatt, noen grupper vasket seg med såpe, andre uten, og noen grupper brukte ulike desinfeksjonsmidler for å fjerne rhinoviruset.

Forskerne fant også ut at håndsprit som inneholder både etanol og organiske syrer beskytter mot smitte i opp til fire timer etter påføring.

Hvem har skitnest hender
Her overlever viruset

10 råd for god håndhygiene

God håndhygiene vil kort sagt føre til at du blir sjeldnere syk. Hvis du vasker hendene dine skikkelig i såpe og vann i 30 sekunder forsvinner opptil 99 % av alle mikroorganismene. Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 % av mikroorganismene.

Her er håndhygienerådene du bør følge:

 • Vask alltid hendene dine etter toalettbesøk. Husk tomlene!

 • Vask alltid hendene dine før du skal spise.

 • Unngå å spise med fingrene når du ikke har fått vasket deg.

 • Vask hendene dine når du kommer hjem fra jobb eller skole.

 • Bruk albuen når du nyser eller hoster – ikke håndflaten.

 • Bruk 15 sekunder med såpe og vann ved håndvask.

 • Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.

 • Under store ringer kan det gjemme seg bakterier. Ta ringene av og vask dem med jevne mellomrom.

 • Ikke putt fingrene i munnen, spesielt ikke etter å ha håndhilst ekstra nøye på håndvasken i utlandet. Ta eventuelt med deg en liten flaske med håndsprit som du kan bruke før du skal spise.

 • Bruk en fuktighetskrem hvis du har tørr hud. Tørr hud er mer sårbar for bakterier og sår.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer