Sprøyter mot benskjørhet

Publisert
Sist oppdatert

Sprøyter mot benskjørhetEt nytt preparat kan nå motvirke utviklingen av benskjørhet. Fire injeksjoner i året kan være nok for et sterkere skjelett.

Norske forskere har vært med på et internasjonalt studie på en ny medisin som skal motvirke benskjørhet (osteoporose). Flere hundre norske kvinner har deltatt i studiet som nå kan vise til svært lovende resultater.

Forebygger benskjørhetUndersøkelsen er den første som viser at det nye preparatet ibandronat både er trygt og effektivt når det gis intravenøst. Preparatet skal brukes til å forebygge benskjørhet hos kvinner etter overgangsalderen.

Det er kvinnene med lavest bentetthet som får best resultater av preparatet. Injeksjoner av to milligram fire ganger i året var maksimum, og ga en økning i bentetthet i ryggsøylen på 2,5 prosent etter ett år.

Få bivirkninger- Mest spennende er det vel at preparatet kan gis så sjelden. Gledelig er det også at preparatet gir såpass stor bedring allerede etter ett år.

- Også bivirkningsprofilen var oppmuntrende. Stort sett lå bivirkningene på samme nivå som placebo. Unntaket var muskelsmerter, som forekom hos tolv til tjueto prosent av pasientene, mest etter den første injeksjonen, forklarer spesialist i medisinsk biokjemi, Jacob A. Stakkestad, til Dagens Medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer