Sprøyter mot benskjørhet

Publisert
Sist oppdatert

Sprøyter mot benskjørhet
Et nytt preparat kan nå motvirke utviklingen av benskjørhet. Fire injeksjoner i året kan være nok for et sterkere skjelett.

Norske forskere har vært med på et internasjonalt studie på en ny medisin som skal motvirke benskjørhet (osteoporose). Flere hundre norske kvinner har deltatt i studiet som nå kan vise til svært lovende resultater.

Forebygger benskjørhet
Undersøkelsen er den første som viser at det nye preparatet ibandronat både er trygt og effektivt når det gis intravenøst. Preparatet skal brukes til å forebygge benskjørhet hos kvinner etter overgangsalderen.

Det er kvinnene med lavest bentetthet som får best resultater av preparatet. Injeksjoner av to milligram fire ganger i året var maksimum, og ga en økning i bentetthet i ryggsøylen på 2,5 prosent etter ett år.

Få bivirkninger
- Mest spennende er det vel at preparatet kan gis så sjelden. Gledelig er det også at preparatet gir såpass stor bedring allerede etter ett år.

- Også bivirkningsprofilen var oppmuntrende. Stort sett lå bivirkningene på samme nivå som placebo. Unntaket var muskelsmerter, som forekom hos tolv til tjueto prosent av pasientene, mest etter den første injeksjonen, forklarer spesialist i medisinsk biokjemi, Jacob A. Stakkestad, til Dagens Medisin.

Mer pasientvennlig
Det nye preparatet er et bifosfonat med navnet ibandronat. Tidligere medikamenter har også vært bygget på bifosfonater men har hatt langt større bivirkninger enn det nye preparatet.

Forskerne håper nå at de har kommet frem til en effektivt medisin som er langt mer pasientvennlig enn medikamentene som brukes i dag.

Tidligst om et år
Stakkestad var tidligere avdelingsoverlege, men leder nå det private instituttet CECOR i Haugesund og Stavanger. Senteret utfører forskning på oppdrag fra ulike farmasøytiske firmaer. Til utprøvingen av ibandronat har senteret bidratt med 1500 pasienter, i ulike studier.

Det nye midlet kan tidligst være på markedet om ett til to år. Det forutsetter at andre studier av preparatet som er i gang, viser like gode resultater.

Medikamentet vil i første omgang være aktuelt for kvinner med allerede etablert benskjørhet.

(Kilde: Dagens Medisin)

Mozon 02.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer