Spytt - og avslør framtida di

Skepsisen til gentester på Internett er stor, men det er på tide å revurdere det norske forbudet, mener avdelingsoverlege.

Nye teknologi gjør det mulig å analysere DN raskere og billigere og oppdage de bittesmå forskjellene som finnes mellom individer.
Nye teknologi gjør det mulig å analysere DN raskere og billigere og oppdage de bittesmå forskjellene som finnes mellom individer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har 50 prosent økt risiko for å få prostatakreft, 20 prosent økt risiko for diabetes og 70 prosent økt risiko for Alzheimer. Du har derimot halvert risiko for cøliaki og for å bli nikotinavhengig.

Kunne du tenke deg å få en sånn beskjed i posten eller på Internett? En rekke medisinske eksperter er tvilende til om det faktisk har noen nytte, og flere mener det bare vil skape bekymring. Men Patric Göranson er ikke i tvil:

- Mennesker som vet mer om sin arvemasse, kan få en bedre livskvalitet, sa grunnleggeren av DNA-Guide like før tjenesten ble lansert tidligere i år.

Les også: Dette dør du av

Større og billigere tester

DNA-Guide er det første svenske tilbudet om gentesting på Internett, men langt ifra det første på markedet - og det kommer avgjort ikke til å bli det siste. Med et søk finner vi flere kommersielle aktører som vil kartlegge genene dine, fortelle deg hva du risikerer å bli syk av og forhåpentligvis få deg til å endre livsstil og dermed bidra til at du kan leve lykkelig alle dine dager.

- Dette er nok bare en forløper til utviklingen som vil komme, og som kommer raskere enn vi aner. Vi vil få større maskiner som kan teste flere genvarianter og for en billigere penge, sier avdelingsoverlege Lars Retterstøl ved avdeling for medisinsk genetikk ved Ullevål universitetssykehus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer