Pris på strøm

SSB har aldri notert høyere strømpris i statistikken sin

Strømprisen var over 40 prosent høyere i 2018 enn året før.

REKORDHØY: Ferske tall fra SSB viser strømpriser på et nivå de aldri har sett før, og vi må åtte år tilbake for å finne strømpriser på nivå med dagens. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix.
REKORDHØY: Ferske tall fra SSB viser strømpriser på et nivå de aldri har sett før, og vi må åtte år tilbake for å finne strømpriser på nivå med dagens. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag melder SSB at den gjennomsnittlige strømprisen for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, var 48,6 øre kilowattimen i 2018.

Det er hele 41 prosent mer enn året før.

I tillegg er fjorårets strømpris det høyeste nivået som er registrert av SSB i statistikken. De må opptil åtte år tilbake i tid, til 2010 og 2011, for å finne strømpriser i nærheten av dette nivået.

Den totale strømprisen for husholdninger, som består av kraftpris, nettleie og avgifter, var i gjennomsnitt 114,9 øre per kilowattime i 2018, som er 19 prosent høyere enn året før, også et rekordhøyt nivå. Av dette utgjorde kraftprisen 48,6 øre kilowattimen, nettleien 28,7 øre og forbruksavgiften på elektrisk kraft, samt merverdiavgift, 37,6 øre.

- Stor endring

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, påpeker at Norge har hatt lav strømpris over lang tid, slik at en økning på 41 prosent mot året før, er en stor endring.

- En strømpris på dette nivået vil medføre at eventuell lønnsvekst hos vanlige forbrukere, raskt vil bli spist opp. På den måten vil forbrukerne kunne få mindre å rutte med, selv om lønnsnivået øker noe, sier Iversen til Dinside.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer