Pris på strøm

SSB har aldri notert høyere strømpris i statistikken sin

Strømprisen var over 40 prosent høyere i 2018 enn året før.

REKORDHØY: Ferske tall fra SSB viser strømpriser på et nivå de aldri har sett før, og vi må åtte år tilbake for å finne strømpriser på nivå med dagens. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix.
REKORDHØY: Ferske tall fra SSB viser strømpriser på et nivå de aldri har sett før, og vi må åtte år tilbake for å finne strømpriser på nivå med dagens. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag melder SSB at den gjennomsnittlige strømprisen for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, var 48,6 øre kilowattimen i 2018.

Det er hele 41 prosent mer enn året før.

I tillegg er fjorårets strømpris det høyeste nivået som er registrert av SSB i statistikken. De må opptil åtte år tilbake i tid, til 2010 og 2011, for å finne strømpriser i nærheten av dette nivået.

Den totale strømprisen for husholdninger, som består av kraftpris, nettleie og avgifter, var i gjennomsnitt 114,9 øre per kilowattime i 2018, som er 19 prosent høyere enn året før, også et rekordhøyt nivå. Av dette utgjorde kraftprisen 48,6 øre kilowattimen, nettleien 28,7 øre og forbruksavgiften på elektrisk kraft, samt merverdiavgift, 37,6 øre.

TREDELT: Her ser du hvordan strømregningen er delt inn i strømpris, avgifter og nettleie per november og desember 2018. Foto: skjermdump/Energi Norge.
TREDELT: Her ser du hvordan strømregningen er delt inn i strømpris, avgifter og nettleie per november og desember 2018. Foto: skjermdump/Energi Norge. Vis mer

- Stor endring

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, påpeker at Norge har hatt lav strømpris over lang tid, slik at en økning på 41 prosent mot året før, er en stor endring.

- En strømpris på dette nivået vil medføre at eventuell lønnsvekst hos vanlige forbrukere, raskt vil bli spist opp. På den måten vil forbrukerne kunne få mindre å rutte med, selv om lønnsnivået øker noe, sier Iversen til Dinside.no.

ALT ØKER: SSBs statistikk viser at både nettleie, avgifter og krafpris øker kraftig. Foto: skjermdump/SSB.
ALT ØKER: SSBs statistikk viser at både nettleie, avgifter og krafpris øker kraftig. Foto: skjermdump/SSB. Vis mer

Lønner seg å velge riktig strømavtale

Hvis du har en dyr strømavtale, kan det lønne seg å bruke litt tid på å finne en som er billigere på strømpris.no, legger Iversen til. Har du allerede en konkurransedyktig avtale, er det mer å hente på å redusere strømforbruket, for eksempel ved å etterisolere boligen, bruke smarte termostater til oppvarming eller senke innetemperaturen noe.

Det vil alltid være penger å spare på å følge med på strømmarkedet. Påslaget per kilowattime kan variere mye, det samme gjelder det faste månedsbeløpet, ifølge informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

- Med et forbruk på 20.000 kilowattimer kan det være flere tusenlapper å spare på årsbasis, sier Øverås til Dinside.no.

Det viktigste er kanskje å vurdere om du vil ha en spotprisavtale som følger svingningene fra dag til dag i markedet, eller ønsker en mer forutsigbar strømregning gjennom en fastprisavtale. De fleste strømleverandører tilbyr begge deler, fortsetter han.

- Ikke betal mer enn gjennomsnittet

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight viser et regneeksempel hvor en gjennomsnittspris på 48,9 øre kilowattimen etter at snittprisen på kraft på 41,5 øre og elsertifikat på fire øre, gir om lag tre øre igjen som sluttkundeselskapet har i profittmargin.

For en gjennnmsnittshusholdning med 20.000 kilowattimer, gir det 600 kroner i året. Hvert øre avvik fra dette, er altså rundt 200 kroner.

- Det er altså ikke store utgifter om du har noe avvik fra gjennomsnittet. Men, mitt råd er at ingen bør være fornøyd med å betale så mye mer enn gjennomsnittet på 600 kroner årlig til strømleverandøren sin, sier Lilleholt til Dinside.no.

Han mener, derimot, at det er vanskelig å finne ut akkurat hva du betaler mer enn reell kraft- og sertifikatpris. Det er her mange gir opp og ikke klarer å gjøre reelle sammenligninger, ifølge Lilleholt. Bare fakturaavgifter utgjør en stor forskjell, eksempelvis er 39 kroner per måned 450 kroner ekstra i året alene.

Dyrere i Europa = dyrere i Norge

Den rekordhøye strømprisen må ses i lys av økte priser på gass og kull, samt en vesentlig høyere pris på CO2-kvoter i EU, ifølge Norges Vassdrags- og Energidirektortat (NVE).

Dette ga økte kostnader for kraftproduksjon i Europa, og påvirket de norske kraftprisene gjennom import fra og eksport til landene vi har forbindelse til.

Men, en liten gladnyhet er at norske strømkunder kunne glede seg over at strømprisene i helgen var de laveste så langt i år: Under 40 øre per kilowattime unntatt nettleie og avgifter, påpeker Øverås i Energi Norge.

Det betyr at de har falt rundt 40 prosent fra det høyeste nivået i januar, og markedsutsiktene tyder på at de vil holde seg der gjennom mars og april.

Disse avtalene var dyrest, og billigst

SSB har kommet fram til at husholdningene med strømavtaler med variabel pris hadde den dyreste kontraktstypen i 2018 med en pris på 52,6 øre kilowattimen i gjennomsnitt.

Spotavtaler, som er den vanligste avtaletypen, hadde en gjennomsnittspris på 47,6 øre per kilowattime i 2018, ifølge statistikken over kraftpriser.

Men, den laveste strømprisen hadde de med eldre fastpriskontrakter: Prisen for disse kontraktene var 31,9 øre kilowattimen, eksklusive avgifter og nettleie. Dette kan ses i sammenheng med økte elspotpriser, som slår raskere inn for husholdninger med andre typer strømkontrakter enn fastpris.

Få husholdninger har strøm gjennom fastpriskontrakter, og disse kontraktene utgjør en liten andel av det totale strømforbruket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer