SSB spår styringsrente på 1,75 prosent i 2024

Koronapandemien vil prege økonomien lenge, og arbeidsledigheten vil først synke tilbake til et normalt nivå i 2023, ifølge SSBs rapport om konjunkturtendenser.

SKAL OPP: I dag ligger styringsrenta på 0 prosent. Ifølge SSBs spådommer vil den stige til 1,75 prosent i løpet av tre år. Foto: Shutterstock / NTB
SKAL OPP: I dag ligger styringsrenta på 0 prosent. Ifølge SSBs spådommer vil den stige til 1,75 prosent i løpet av tre år. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg ventes styringsrenten å øke gradvis til 1,75 prosent i 2024, skriver SSB.

– Nullrenta gjenspeiler en økonomi i krise. Med økt økonomisk aktivitet og videre gjenåpning av samfunnet ligger det an til at renta skal heves fra dagens unormalt lave nivå, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Idet koronapandemien avtar ventes den økonomiske veksten å fortsette, og BNP i Fastlands-Norge var tilbake på omtrent samme nivå som før pandemien i juni i år. Det er likevel et nivå som er 2,5 prosent lavere enn hva SSB anser som et normalt nivå for økonomien.

Usikkerhet

Det er også stor usikkerhet i prognosene.

– Koronasituasjonen er fremdeles veldig uforutsigbar. Det er større sannsynlighet for at det går verre enn at det går bedre enn det prognosen viser nå, sier von Brasch.

Som i Norge preges den internasjonale konjunkturutviklingen av Delta-varianten av koronaviruset. Dermed må SSB nedjustere spådommene om innhenting i økonomien til handelspartnerne våre.

– Etter hvert som våre viktigste handelspartnere får kontroll over viruset og en økende andel av befolkningen utvikler immunitet, ser vi for oss en normalisering av konjunkturforløpet internasjonalt i løpet av 2023, sier SSB-forsker Roger Hammersland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.