SSB spår styringsrente på 1,75 prosent i 2024

Koronapandemien vil prege økonomien lenge, og arbeidsledigheten vil først synke tilbake til et normalt nivå i 2023, ifølge SSBs rapport om konjunkturtendenser.

SKAL OPP: I dag ligger styringsrenta på 0 prosent. Ifølge SSBs spådommer vil den stige til 1,75 prosent i løpet av tre år. Foto: Shutterstock / NTB
SKAL OPP: I dag ligger styringsrenta på 0 prosent. Ifølge SSBs spådommer vil den stige til 1,75 prosent i løpet av tre år. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg ventes styringsrenten å øke gradvis til 1,75 prosent i 2024, skriver SSB.

– Nullrenta gjenspeiler en økonomi i krise. Med økt økonomisk aktivitet og videre gjenåpning av samfunnet ligger det an til at renta skal heves fra dagens unormalt lave nivå, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Idet koronapandemien avtar ventes den økonomiske veksten å fortsette, og BNP i Fastlands-Norge var tilbake på omtrent samme nivå som før pandemien i juni i år. Det er likevel et nivå som er 2,5 prosent lavere enn hva SSB anser som et normalt nivå for økonomien.

Usikkerhet

Det er også stor usikkerhet i prognosene.

– Koronasituasjonen er fremdeles veldig uforutsigbar. Det er større sannsynlighet for at det går verre enn at det går bedre enn det prognosen viser nå, sier von Brasch.

Som i Norge preges den internasjonale konjunkturutviklingen av Delta-varianten av koronaviruset. Dermed må SSB nedjustere spådommene om innhenting i økonomien til handelspartnerne våre.

– Etter hvert som våre viktigste handelspartnere får kontroll over viruset og en økende andel av befolkningen utvikler immunitet, ser vi for oss en normalisering av konjunkturforløpet internasjonalt i løpet av 2023, sier SSB-forsker Roger Hammersland.

Ledighet fortsatt høyere enn før krisen

De ventede renteøkningene skyldes blant annet høy boligprisvekst. I 2. kvartal var prisene mer enn 12 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Det ventes imidlertid en lavere vekst framover, blant annet på grunn av renteøkningene og høyere boliginvesteringer.

Før pandemien lå arbeidsledigheten på rundt 3,7 prosent, mens i 2. kvartal var gjennomsnittet 4,9 prosent. Beregningene viser at arbeidsledigheten vil falle til rundt 4,2 prosent i 2023, og dermed være på linje med gjennomsnittet så langt på 2000-tallet.

Inflasjonen ventes å øke og bli liggende rundt 2 prosent fram til 2024. Dette skyldes blant annet økte importpriser og lønnskostnader.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer