SSB spår styringsrente på 1,75 prosent i 2024

Koronapandemien vil prege økonomien lenge, og arbeidsledigheten vil først synke tilbake til et normalt nivå i 2023, ifølge SSBs rapport om konjunkturtendenser.

SKAL OPP: I dag ligger styringsrenta på 0 prosent. Ifølge SSBs spådommer vil den stige til 1,75 prosent i løpet av tre år. Foto: Shutterstock / NTB
SKAL OPP: I dag ligger styringsrenta på 0 prosent. Ifølge SSBs spådommer vil den stige til 1,75 prosent i løpet av tre år. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg ventes styringsrenten å øke gradvis til 1,75 prosent i 2024, skriver SSB.

– Nullrenta gjenspeiler en økonomi i krise. Med økt økonomisk aktivitet og videre gjenåpning av samfunnet ligger det an til at renta skal heves fra dagens unormalt lave nivå, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Idet koronapandemien avtar ventes den økonomiske veksten å fortsette, og BNP i Fastlands-Norge var tilbake på omtrent samme nivå som før pandemien i juni i år. Det er likevel et nivå som er 2,5 prosent lavere enn hva SSB anser som et normalt nivå for økonomien.

Usikkerhet

Det er også stor usikkerhet i prognosene.

– Koronasituasjonen er fremdeles veldig uforutsigbar. Det er større sannsynlighet for at det går verre enn at det går bedre enn det prognosen viser nå, sier von Brasch.

Som i Norge preges den internasjonale konjunkturutviklingen av Delta-varianten av koronaviruset. Dermed må SSB nedjustere spådommene om innhenting i økonomien til handelspartnerne våre.

– Etter hvert som våre viktigste handelspartnere får kontroll over viruset og en økende andel av befolkningen utvikler immunitet, ser vi for oss en normalisering av konjunkturforløpet internasjonalt i løpet av 2023, sier SSB-forsker Roger Hammersland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer