Renteøkning

SSB tror rentetoppen er nådd

Det kommer fram i deres økonomiske prognoser.

ØKONOMISK PRESS: SSB peker på flere forhold som presser verdensøkonomien nedover: Handelskrigen mellom USA og Kina er trappet opp, usikkerheten om brexit har økt, og veksten er svak i flere store industriland. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix.
ØKONOMISK PRESS: SSB peker på flere forhold som presser verdensøkonomien nedover: Handelskrigen mellom USA og Kina er trappet opp, usikkerheten om brexit har økt, og veksten er svak i flere store industriland. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

De siste tre årene har pilene pekt oppover i norsk økonomi, og veksten fortsetter i 2019. Men dette vil bli mer moderat framover, ifølge oppdaterte økonomiske prognoser fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig står verdensøkonomien overfor en lavkonjunktur. Det betyr at det trolig er slutt på renteøkningene i Norge for denne gang, ifølge SSB.

Byrået advarer om at verdensøkonomien trolig er på vei inn i en lavkonjunktur. SSB peker på flere forhold som presser verdensøkonomien nedover: Handelskrigen mellom USA og Kina er trappet opp, usikkerheten om brexit har økt, og veksten er svak i flere store industriland.

Dette betyr at norsk økonomi står overfor et taktskifte.

Rørte ikke renta

Ved sist rentemøte, den 15. august, valgte sentralbanken å ikke endre styringsrenta, slik at den forble på 1,25 prosent.

Den underliggende prisveksten har vært litt lavere enn anslått. Tilspissingen av handelskonfliktene og den økte usikkerheten om Storbritannias forhold til EU kan dempe veksten ute og her hjemme. På den annen side kan en svakere krone bidra til høyere prisvekst fremover, het det i sentralbankens begrunnelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer