Bolig- og leiepriser april 2021

Stadig dyrere å leie

Flere unge ønsker å bo i kollektiv - og det er det to grunner til.

FØRSTEGANGSKJØPER: Det er ikke lett for unge å komme seg inn på boligmarkedet, spesielt i de store byene. Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. I saken under kan du lese at det også blir stadig dyrere å leie. Vis mer
Publisert

Da Eiendom Norge la fram nye boligpristall for april, kunne de konstatere at prisene for å eie fortsetter å øke:

Boligprisene steg med 0,2 prosent i april, men korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent. Dermed er boligprisene nå 12,2 prosent høyere enn for ett år siden.

- I april har imidlertid boligprisene utviklet seg svakere enn normalt for måneden. Unntaket er Kristiansand og Stavanger, hvor prisene steg kraftig, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i pressemeldingen deres.

Leieprisene knuser mars-rekorden

Det er imidlertid ikke bare det å kjøpe bolig som blir dyrere - leieprisene fortsetter nemlig også å øke:

I snitt kostet det 10 216 kroner å leie en bolig i Norge i april, og det er 1,6 prosent høyere enn rekordmåneden mars, samt hele 4,8 prosent økning fra april i fjor, viser indeksen til Husleie.no.

- For mars målte vi for første gang i historien en snittleiepris på over 10 000 kroner for Norge som helhet, men nå har altså snittprisen økt enda mer, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no til Dinside.

Kollektivmarkedet koker

Olsen forteller videre at de høye leieprisene og pandemisituasjonen gjør at etterspørsel etter leiligheter som kan brukes til bokollektiv øker.

- Vi hører fra markedet at flere unge mennesker enn før vil bo i kollektiv, og det er virkelig rift om de store leilighetene i byene som egner seg for dette, sier han, og legger til:

- Jeg tror det har en sammenheng med at de kan få bedre plass til en hyggeligere pris, men også pandemien gjør sitt. Vi har jo sett flere saker i mediene om at studenter er ensomme, og i et kollektiv har de folk rundt seg.

Likevel viser Husleie.no sine undersøkelser at utleie til kollektiv er lite attraktivt - hele 73 prosent av utleierne svarte nemlig at de ikke kunne tenke seg å leie ut boligen sin som et bokollektiv.

Slik er leieprisene i norske byer

I Oslo måles den høyeste snittleieprisen noensinne på hele 13 090 kroner per måned. Dette er 5,3 prosent høyere enn i mars måned, og 2,4 prosent høyere enn i april i fjor.

Oljebyen Stavanger begynner imidlertid å nærme seg Oslo-prisene med en snittleie på 11 952 kroner måneden for april måned.

Bergen hadde snittleiepris i april på 11 325 kroner måneden, mens du måtte ut med 10 833 kroner månedlig for å leie en leilighet i Trondheim.

Bo sammen med andre? Pass på dette!

Dinside har tidligere skrevet at tvistene som vanligvis oppstår når det er flere leietakere i et kollektiv, er stort sett de samme som i andre leieforhold:

De dreier seg om skyldig leie, erstatning for manglende rydding, rengjøring og skader, samt problemer med depositum.

En måte å unngå konflikter, er at kollektivet lager tydelige avtaler med utleier, i tillegg til å ha gode internavtaler seg imellom.

Tre typer avtaler for leiekollektiv

  1. Solidaransvar: Alle leietakere skriver under på én kontrakt og har felles ansvar for innbetaling av leie, depositum og vedlikehold av boligen.
  2. Hovedleier og medleiere: Utleier har kontrakt med én leietaker, som får tillatelse til å framleie rom i boligen og undertegner egne kontrakter med medleierne.
  3. Alle har egen kontrakt: Leietakerne har egen kontrakt for sitt/sine rom. Videre har alle leietakerne tilgang til fellesarealer.

Du kan lese mer om fordelene og ulempene med de ulike avtaletypene for kollektiv her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer