Stadig flere blir tatt i tollen

Sprit, sigaretter og vin ligger øverst på smuglernes toppliste.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse kan fortelle at Tollvesenet har gjort flere beslag hittil i år enn i samme periode i fjor, Foto: Bård Gudim/Tollvesenet
Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse kan fortelle at Tollvesenet har gjort flere beslag hittil i år enn i samme periode i fjor, Foto: Bård Gudim/Tollvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tollvesenet har hatt mye å gjøre i løpet av årets seks første måneder.

Hittil i år har de gjort rundt 18.300 beslag, en betydelig økning fra året før. Dette viser tall fra Tollvesenets halvårsstatistikk, som ble presentert i dag.

Det er beslag av alkohol, sigaretter, valuta, piratkopierte varer, samt hasj og marihuana som øker mest sammenliknet med fjorårets tall.

SE BILDENE: Årets frekkeste - eller dummeste - smuglere

Storsmugling

Du har kanskje tatt med deg en flaske cognac eller en kartong røyk for mye over grensen, men det er ikke denne småsmuglingen som slår ut på statistikken.

– Dette er organisert og profittmotivert smugling. Det er ikke uvanlig at tollerne avdekket partier på 2.000-3.000 liter øl, og ofte finner tollerne både brennevin, vin og øl i smuglernes kjøretøy, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse, i en pressemelding.

Sammenlagt avdekket tollerne forsøk på smugling av 275.000 liter alkohol første halvår 2011, en økning på 20.000 liter i forhold til de seks første månedene i fjor.

I tillegg klarte tollerne å stoppe innførsel av 4,7 millioner sigaretter, det høyeste tallet på fem år.

Tollerne har også avdekket forsøk på smugling av 20,5 tonn kjøttvarer første halvår, en økning på fem tonn fra samme periode i fjor.

Her ser du en oversikt over de ti vanligste beslagene hittil i 2011:

(Topp ti tollbeslag hittil i 2011)
Beslaglagt vareAntall beslagBeslaglagt mengde
Brennevin (liter)3 83029 666
Sigaretter (stk.)3 8034 713 066
Vin (liter)2 80931 248
Øl (liter)2 731211 143
Tobakksvarer, andre (kg.)1 1471 102
Cannabis (Hasj/Marihuana) (gram)561679 357
Dopingmidler (enheter)33358 836
Valuta (omregnes til NOK)26422 174 095
Kjøttvarer (kg)22021 632
Varer, annet (faktisk eller skjønnsmessig anslått verdi)2127 450 519


Piratvarer for millioner

DinSide har tidligere skrevet at Tollvesenet har gått aggressivt ut i kampen mot piratkopier.

Og tallene tyder på at de har lykkes å ta mange av smuglerne på fersken.

Faktisk ble det gjort over 144.000 beslag av piratvarer i løpet av årets første måneder. Anslått gateverdi på disse varene er mellom 30-40 millioner norske kroner, ifølge Tollvesenet. Under kan du se bildeeksempler på beslag av piratvarer i Norge:


En undersøkelse gjennomført for Næringslivets Hovedorganisasjon og Toll- og avgiftsdirektoratet viser at én av fire nordmenn synes det er helt greit å kjøpe piratkopier.

I Norge er det faktisk ikke ulovlig å handle piratvarer, dersom de er til privat bruk, men det er selvfølgelig strengt forbudt å innføre slike varer i næringsøyemed.

- Handelen med piratvarer er den raskest voksende formen for økonomisk kriminalitet på verdensbasis. Den betyr bortfall av betydelige statsinntekter, rammer arbeidsplasser, svekker det seriøse næringslivet og kan medføre fare for liv og helse, sier Røse.

Husk at i utlandet kan det få betydelig større konsekvenser å ta med seg piratvarer over grensen. I land som Frankrike, Italia og Sveits har vi hørt historier om turister som måtte betale mer enn 10.000 euro som følge av ulovlig innførsel av piratvarer.

Forbudte varer

I tillegg til å ta med piratvarer for videresalg, er det mye annet du ikke har lov til å ta med inn i landet, i hvert fall ikke uten spesiell tillatelse. Her er de vanligste:

* Narkotika, medisiner og gifter (Mindre mengder legemidler til personlig bruk er tillatt.)
* Alkohol som inneholder mer en 60 volumprosent
* Våpen og ammunisjon
* Fyrverkeri
* Poteter
* Pattedyr, fugler og eksotiske dyr
* Planter/plantedeler til dyrking

I år ble det beslaglagt nær 700 kilo hasj og marihuana, noe som er en kraftig økning fra 205 kilo på samme tid i fjor. I tillegg har tollerne beslaglagt 16.000 frø til dyrking av narkotika.

Totaltsett har likevel antallet narkobeslag holdt seg stabilt det siste året.

- At narkotikabeslagene ikke øker, er en trend som vi har sett i de europeiske landene siden 2010, forklarer Røse.

Hvor mye kan jeg ta med?

For orden skyld, her er en kjapp oversikt over hva du lovlig kan ta med deg over grensen:

Noen kartonger for mye, kanskje? Da tollen stoppet denne bilen med rundt med 120.000 sigaretter i bagasjerommet, valgte smugleren å rømme til skogs. Foto: Tollvesenet
Noen kartonger for mye, kanskje? Da tollen stoppet denne bilen med rundt med 120.000 sigaretter i bagasjerommet, valgte smugleren å rømme til skogs. Foto: Tollvesenet Vis mer


Har du vært ute av landet i minst 24 timer, kan du ta med deg varer inn i landet for en samlet sum på maksimalt 6.000 kroner toll- og avgiftsfritt.

Har du vært ute i under 24 timer, kan du ta med varer til en samlet verdi på inntil 3.000 kroner toll- og avgiftsfritt. Du kan ikke ta med deg alkohol eller tobakksvarer, med mindre du kan dokumentere at varene er kjøpt avgiftsbelagt (ikke tax-free) i et EØS-land.

Av alkoholholdige drikker kan du ta med følgende:
* 1 liter brennevin/likør og liknende over 22 % til og med 60 %
* 1,5 liter vin og liknende mellom 4,7 % og 22 %
* 2 liter øl over 2,5 % (også sterkøl), eller rusbrus og liknende som måler mellom 2,5 - 4,7 %
* Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter

Tobakk:
* 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer
* 200 blad sigarettpapir.

Kjøtt:
* 10 kg til sammen av kjøtt og kjøttvarer, ost og fôrvarer med unntak av hunde- og kattemat.

Les mer om tollreglene på Toll.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer