Stadig flere får kreft

Stadig flere i alle aldersgrupper får kreft. Nye tall fra Kreftregisteret viser at det i 2004 var 24.434 mennesker som fikk kreft i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

De nye tallene viser at det har vært en økning på 80 prosent i antall krefttilfeller fra 1953, som var det første året registreringen startet.Kreftformene med størst økning er lungekreft, føflekkreft, testikkelkreft og prostatakreft, skriver VG.

Kreft rammer alle aldersgrupper, men spesielt eldre. 86 prosent av tilfellene blant menn og 78 prosent av tilfellene blant kvinner er personer over 55 år. Men det har også vært en økning av antall barn og unge som får kreft.

Årlig får nå 150 barn kreft. Dette er en økning i løpet av de siste 50 årene, uten at det finnes en forklaring.

- Det ser ut til at risikoen for å få kreft flytter seg nedover aldersstigen. Heldigvis er det fremdeles et nokså lite antall unge som blir rammet, sier direktør Frøydis Langmark i Kreftregisteret.

Samlet sett er tykktarm- og endetarmskreft den kreftformen som rammer flest. 3.482 kvinner og menn fikk denne typen kreft i 2004. Brystkreft er den kreftformen som flest kvinner får, mens menn er mest utsatt for prostatakreft.

- Det er frustrerende hvor lite vi vet om hvorfor en enkeltperson får kreft. Men vi vet veldig mye om risikofaktorer og om utviklingen av kreften, sier Langmark. (©NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer