Ansvaret for å sjekke at lekene er trygge, ligger hos importører og produsenter. Når det oppdages farlige leketøysprodukter havner de i et felles EU-register, som drives av EU-kommisjonen.
I 2004 var det kun 101 farlige leker som ble svartelistet, mens det i dag er tilsammen 910 fy-leker på listen. Seniorrådgiver Marit Hukkelås i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), vil ikke kommentere om dette er mye eller lite.
Les også: Har du denne farlige leken?
- Systemet for registrering av farlige leker blir stadig bedre, og vi snakker her om en veldig stor og verdensomspennende bransje som vokser raskt , så her kan det være flere faktorer som spiller inn, sier hun til DinSide Helse.
- Når vi får tips om en mulig farlig leke, enten det er fra stikkprøver av Tollvesenet, foreldre som ringer eller forhandlere, foretar vi nærmere undersøkelser. Og dersom konklusjonen er at produktet må anses å være farlig, treffer vi tiltak i forhold til produsent eller importør og sender melding for registrering i EU-registeret (RAPEX). Detter sendes meldingen ut i markedet, sier hun.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger