Stadig flere farlige leker

Bare de siste fire årene er 910 farlige leker blitt svartelistet i Norge.

Anna Nordraak finner lego og treleker som er trygge å leke med. Foto: Maren Synnevåg/DinSide
Anna Nordraak finner lego og treleker som er trygge å leke med. Foto: Maren Synnevåg/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ansvaret for å sjekke at lekene er trygge, ligger hos importører og produsenter. Når det oppdages farlige leketøysprodukter havner de i et felles EU-register, som drives av EU-kommisjonen.

I 2004 var det kun 101 farlige leker som ble svartelistet, mens det i dag er tilsammen 910 fy-leker på listen. Seniorrådgiver Marit Hukkelås i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), vil ikke kommentere om dette er mye eller lite.

Les også: Har du denne farlige leken?

- Systemet for registrering av farlige leker blir stadig bedre, og vi snakker her om en veldig stor og verdensomspennende bransje som vokser raskt , så her kan det være flere faktorer som spiller inn, sier hun til DinSide Helse.

Anna og Otto Nordraak leker gjerne sammen med biler. Foto: Maren Synnevåg/DinSide
Anna og Otto Nordraak leker gjerne sammen med biler. Foto: Maren Synnevåg/DinSide Vis mer


- Når vi får tips om en mulig farlig leke, enten det er fra stikkprøver av Tollvesenet, foreldre som ringer eller forhandlere, foretar vi nærmere undersøkelser. Og dersom konklusjonen er at produktet må anses å være farlig, treffer vi tiltak i forhold til produsent eller importør og sender melding for registrering i EU-registeret (RAPEX). Detter sendes meldingen ut i markedet, sier hun.

Store mørketall

Men verken DSB, Statens Forurensingstilsyn (SFT) eller andre myndigheter har i dag oversikt over hvor mange av de 910 farlige leketøysproduktene som har vært solgt i norske butikker.

Det finnes ingen offentlig importkontroll av leketøy, så mørketall for farlige barneleker er trolig store.

Fy-lekene som blir stanset kan utsette barn for helseskade og det kan være risiko for kvelning, kuttskader, magnetskader, klemskader eller brannskader. Men det er altså importørene selv som må sjekke det de tar inn i landet.

Les også: McDonalds-leke farlig for hørselen

Otto Nordraaks favorittleke er lego. Foto: Maren Synnevåg/DinSide
Otto Nordraaks favorittleke er lego. Foto: Maren Synnevåg/DinSide Vis mer


- Produsentene har et virksomhetsansvar som innebærer en særlig aktsomhet og kunnskapsplikt i forhold til å vurdere risikoen for helseskade ved påregnelig bruk av de produkter de tilbyr, understreker Heien Hukkelås.

I Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener de at samarbeidet mellom leketøysbransjen er godt.

- Vi har informasjonsplikt og gjennomfører bransjemøter om standarder og regelverk med importører og produsenter. Bransjen gir også innspill tilknyttet utviklingen av normer og regler.

Les også: Disse lekene er farlige

- Skremmende

Tobarnsmor Line Nordraak tenker ikke så mye på at barnas leker kan være skadelige, men synes det er skremmende at det ikke finnes et offentlig godkjenningsorgan.

- Jeg trodde at lekene som selges i norske lekebutikker var trygge, og at det var strenge regler på dette. Når jeg leser at leker trekkes tilbake, sjekker jeg om vi har dem, sier hun til DinSide Helse.

Hun prøver å unngå plastleker, og kjøper en del på loppemarked.

- Det er vel så mye av estetiske årsaker som at leker av plast kan inneholde farlige kjemikalier, understreker hun.

Meld fra selv

- De fleste meldingene om farlige produkter kommer fra myndighetene via EU-registeret, men privatpersoner kan også melde inn mulig farlige produkter til DSB via e-post, brev eller telefon, sier Heien Hukkelås. Virksomheter på sin side har en selvstendig plikt til å melde fra om produkter som de selv tilbyr i markedet og som de oppdager at har farlige egenskaper, sier Heien Hukkelås.

Les også: Giftstoff i varme babyflasker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer