Stamceller hjelper barnløse

Forskningen på stamceller gjør stadig nye fremskritt. Nå har forskere oppdaget hvordan celler fra livmoren kan utsette overgangsalderen og gi nye muligheter til barnløse.

Publisert
Sist oppdatert

Stamceller fra livmoren kan utvikles til modne eggceller, mener amerikanske forskere som har utviklet nye metoder i stamcelleforskningen.

Metoden kan hjelpe ufruktbare kvinner med å utvikle egne eggceller, og kan brukes til å utsette overgangsalderen hos kvinner med opptil 12 år.

- Dersom dette stemmer, kan det være til hjelp for kvinner før eller i nærheten av overgangsalderen som trenger kunstig befruktning og er avhengig av en eggdonor.

- Dette kan bety at de kan få et barn som stammer fra deres eget genetiske materiale, sier den britiske fertilitetseksperten Simon Fishel i en kommentar til BBC News.

Fryser og sparerForskerne fra University of Tennessee i USA hentet stamceller fra utsiden av livmoren til fem kvinner over 39 år. Seks dagers behandling med hormoner gjorde at cellene startet de første prosessene på veien mot å bli en eggecelle som kan befruktes og utvikles til et foster.

Dette betyr blant annet at kunstig befruktning med egne eggceller blir lettere å gjennomføre. Og at de lett tilgjengelige cellene kan høstes, fryses ned og brukes senere av kvinner som vil føde egne barn i høyere alder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.