Stanser ikke boligboblen

Norges Bank signaliserer ingen renteøkning for å bremse den sterke veksten i boligprisene

Ikke nedslitt: Presserommet brukes hver annen måned, 23. september var det nokså folksomt. Foto: Jon Erland Madsen
Ikke nedslitt: Presserommet brukes hver annen måned, 23. september var det nokså folksomt. Foto: Jon Erland Madsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere runder med selveste Svein Gjedrem er det torsdag 23. september visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad som leder pressekonferansen etter rentemøtet i Norges Bank. Konlusjonen kjenner alle, og den er ikke uventet - styringsrenten blir stående på 1,25% - men alle premissene for vedtaket kan være vektlagt litt anderledes enn sist. Dette er finansverdens kremlologi: Var ikke boligprisene litt høyere på listen sist?

En liten, åpen økonomi

I større grad enn Gjedrem legger Quigstad under møtet vekt på utviklingen i utlandet. Det er riktignok noe vekst å spore, men den kommer fra et veldig lavt nivå. I noen land har industriproduksjonen falt med 20%, det største fallet siden depresjonen på 1930-tallet. Og selv etter alle positive signaler vil 2009 antakelig komme ut med en tilbakegang i produksjonen på 4-6%.

Om det skulle komme nye runder med fall i produksjonen hos være eksportland, og en medfølgende etterspørselssvikt for norske varer og tjenester, vil selv ikke den norske staten være i stand til å sysselsette alle eller betale alle lønn mens vi venter på bedre tider. - Det er for tidlig å si at faren er over, sa Quigstad, og nevnte blant annet "The Roosewelt recession" i 1936, hvor den amerikanske staten for raskt trappet ned krisetiltakene og utløste en ny nedgangskonjunktur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer