Stanser ikke boligboblen

Norges Bank signaliserer ingen renteøkning for å bremse den sterke veksten i boligprisene

Ikke nedslitt: Presserommet brukes hver annen måned, 23. september var det nokså folksomt. Foto: Jon Erland Madsen
Ikke nedslitt: Presserommet brukes hver annen måned, 23. september var det nokså folksomt. Foto: Jon Erland Madsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere runder med selveste Svein Gjedrem er det torsdag 23. september visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad som leder pressekonferansen etter rentemøtet i Norges Bank. Konlusjonen kjenner alle, og den er ikke uventet - styringsrenten blir stående på 1,25% - men alle premissene for vedtaket kan være vektlagt litt anderledes enn sist. Dette er finansverdens kremlologi: Var ikke boligprisene litt høyere på listen sist?

En liten, åpen økonomi

I større grad enn Gjedrem legger Quigstad under møtet vekt på utviklingen i utlandet. Det er riktignok noe vekst å spore, men den kommer fra et veldig lavt nivå. I noen land har industriproduksjonen falt med 20%, det største fallet siden depresjonen på 1930-tallet. Og selv etter alle positive signaler vil 2009 antakelig komme ut med en tilbakegang i produksjonen på 4-6%.

Om det skulle komme nye runder med fall i produksjonen hos være eksportland, og en medfølgende etterspørselssvikt for norske varer og tjenester, vil selv ikke den norske staten være i stand til å sysselsette alle eller betale alle lønn mens vi venter på bedre tider. - Det er for tidlig å si at faren er over, sa Quigstad, og nevnte blant annet "The Roosewelt recession" i 1936, hvor den amerikanske staten for raskt trappet ned krisetiltakene og utløste en ny nedgangskonjunktur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.