Taxfree-kvota på snus får ikke overstiges med to gram

Stanser salget av tre rør «slim»-snus på taxfree

Tollvesenet snur etter at Dinside stilte spørsmål. 

NY INFO: Taxfree-butikkene på Oslo Lufthavn begynte nylig å informere om hvor mange snuspakker, eller «rør», du kunne kjøpe innenfor kvota. Her ser du hvordan du kunne kjøpe tre rør med slim-snus, men nå stanses denne praksisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NY INFO: Taxfree-butikkene på Oslo Lufthavn begynte nylig å informere om hvor mange snuspakker, eller «rør», du kunne kjøpe innenfor kvota. Her ser du hvordan du kunne kjøpe tre rør med slim-snus, men nå stanses denne praksisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

- Vi fikk mange spørsmål i butikken om snuskvota. For kunder så at andre tok med seg mer enn dem selv, forteller kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway til Dinside.

Det taxfree-kundene på Gardermoen trolig så, var andre som tok med seg tre rør med såkalt slim-snus, i stedet for to rør – som er det taxfree-butikken tillater av vanlig porsjonssnus.

Siden slim-snusene er mindre enn vanlig porsjonsnus, veier pakkene mindre, og man kunne dermed kjøpe flere rør. Etter alle spørsmålene rundt dette, satt taxfree-butikkene på Gardermoen nylig opp små skilt som forklarte kvotepraksisen.

Det var dét denne artikkelen egentlig skulle handle om. Men så stilte vi Tollvesenet noen spørsmål, og plutselig får ingen lenger lov å kjøpe tre rør slim-snus på taxfree.

TO PAKKER: Kjøper du tradisjonell porsjonsnus, har du alltid du kunnet kjøpe kun to rør på taxfree. Etter at tollerne snur i snussaken blir dette også tilfellet for slim-snusen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TO PAKKER: Kjøper du tradisjonell porsjonsnus, har du alltid du kunnet kjøpe kun to rør på taxfree. Etter at tollerne snur i snussaken blir dette også tilfellet for slim-snusen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

To gram over kvota

Her er hvordan taxfree-salget – som må forholde seg til kvotereglene og kun tilbyr rør som inneholder fem pakker – fungerte inntil denne artikkelen ble skrevet:

  • Slim-porsjonssnus: Du kunne kjøpe 3 rør, ofte totalt 252 gram
  • Tradisjonell porsjonssnus: Du kan kjøpe 2 rør, ofte totalt 220 gram
  • Løssnus: Du kan kjøpe 1 rør, ofte totalt 210 gram

Taxfree-kvota på snus er 250 gram. De tre slim-rørene oversteg dermed kvota med et par gram, men Tollvesenet har sagt til Travel Retail Norway at dette er «innenfor», og med denne dispensasjonen har tre-rør-salget lenge gått sin gang. Da vi skulle skrive artikkelen som påpekte dette, ba Dinside for sikkerhets skyld Tollvesenet bekrefte praksisen.

- Det var en skjønnsmessig avgjørelse her lokalt, om at det var i orden å selge tre slike rør, forteller seksjonssjef Tor Fredriksen i Tolletaten på Gardermoen til Dinside.

- Men når dere nå skulle sette fokus på dette, måtte jeg sjekke lovverket om jeg har støtte for dette. Og det har jeg ikke.

Stanses i hele Norge
Etter vi tok kontakt snakket Fredriksen med Tolldirektoratets jurister. Der var svaret at nei – tre rør slim-snus med 252 gram snus er 2 gram for mye, og kan dermed ikke tillates.

Tolletaten på Gardermoen skal nå sende et brev til taxfree-butikkene. De små, nye skiltene må dermed tas ned, og salget av tre rør stanses så snart som mulig. Som kjent får ikke taxfree-butikkene selge deg noe som er over kvota.

- Dette gjelder taxfree-butikkene på alle flyplasser i Norge: Grensene skal ikke rokkes med, de er absolutte, påpeker Fredriksen, som kjenner til at også andre flyplasser har fått lov til å selge tre rør slim-snus.

Vil unngå flere unntak

Det kan virke smålig å sette ned foten for to gram snus – tilsvarende omlag to «priser». Men Fredriksen i Tolletaten mener det er enklere å respektere 250 gramskvota som absolutt.

- Nå gjaldt det to gram. Men i neste omgang kunne det tenkes å gjelde fire gram, åtte gram eller tolv gram. Det har kommet veldig mange vektvarianter av snus, påpeker seksjonssjefen.

Nå gjenstår det å se hvorvidt taxfree-butikkene gjør noe for å møte det nye forbudet, for eksempel med nye størrelser på rørene. Som oftest får du nå kun lov til å kjøpe rør av fem pakker, og to rør slim-snus på 168 gram er dermed et godt stykke unna det man egentlig kan ta med seg.

LES MER:
Så mye billigere er det å kjøpe snusen i Sverige
Nordmenn kjøper e-sigaretter i Sverige – «føles mye lettere»
Forbudt å ha med snus til Island og Malta


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer