Står du også på svartelisten?

Rundt 190.000 nordmenn blir betraktet som dårlige betalere, viser ny statistikk. Heldigvis finnes det måter å slette gufne betalingsanmerkninger.

SVARTELISTE: Nær 200.000 nordmenn har betalingsanmerkninger. Disse vil blant annet ha problemer med å få lån. Foto: Colorbox.com
SVARTELISTE: Nær 200.000 nordmenn har betalingsanmerkninger. Disse vil blant annet ha problemer med å få lån. Foto: Colorbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen vil ha dem, og når du først får dem er det vanskelig å rydde opp igjen. Statistikk fra kredittinformasjonsselskapet Experian viser at 190.257 nordmenn blir betraktet som dårlige betalere, det vil si at de har én eller flere betalingsanmerkninger.

Nesten 65 prosent av alle anmerkingene tilhører menn, og utgjør et skyldig beløp på svimlende 20,6 milliarder kroner. Kvinner, som står for de resterende 35 prosentene anmerkninger skylder nær 6 milliarder kroner.

Tallene fra Experian viser at i løpet av det siste året har antallet personer med betalingsanmerkninger gått noe ned, mens summen av de negative anmerkningene har gått opp med mellom 3 og 5 milliarder kroner det siste året.

LES OGSÅ: Betaler du ikke nå, blir det veldig dyrt

- Store konsekvenser

Det å ha en eller flere betalingsanmerkninger er lite hyggelig for den det gjelder.

- Konsekvensene er store. Man får for eksempel ikke boliglån eller andre typer lån. Man får heller ikke lov til å tegne telefonabonnement. Det å handle på kreditt blir dessuten svært vanskelig, forklarer forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

Hun sier at de som har havnet i en slik knipe, er nødt til å rydde opp for å kunne leve et normalt liv.

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR Foto: DnB NOR
Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR Foto: DnB NOR Vis mer


- Man utestenges fra å være en vanlig aktør i samfunnet, og det blir helt nødvendig å rydde opp, sier Jørgensen til DinSide.

LES OGSÅ: Her kan du spare tusenlapper

Slik sletter du anmerkningen(e)

Heldigvis for personer med anmerkninger er det ikke lenger slik at man blir stemplet som dårlig betaler for evig og alltid. Dersom man har fått en eller flere anmerkninger, er oppskriften på å bli kvitt dem i teorien veldig enkel:

- Hvis man betaler regningene i ettertid, vil betalingsanmerkningene bli slettet, forklarer Jørgensen.

Med andre ord: Dersom du betaler, forsvinner navnet ditt fra svartelisten, men det kan fortsatt hende at de som du har skyldt penger beholder navnet ditt i eget register for å eksempelvis nekte deg å handle i butikken igjen. Men du slipper altså problemer med å få lån og liknende som følge av en gammel anmerkning.

- Det er altså ikke en gapestokk lenger, men det er jo forskjellige meninger om det egentlig burde være det, for vi ser jo at det er en del gjengangere som stadig får betalingsanmerkninger, sier Jørgensen til DinSide.

Ikke så lett likevel?

Selv om det å betale regningen høres ut som en enkel løsning på problemet, er det i praksis ikke så lett for alle å få til dette.

- Når regningene har gått til inkasso, vil det være enda tyngre å betale siden inkassoomkostningene forverrer kravet. Dessuten kan sykdom, arbeidsledighet eller samlivsbrudd medføre at man ikke har den inntekten man tidligere har hatt. Det gjør også at men kan få problemer med å betale tilbake, sier Jørgensen.

Hun anbefaler den som har kommet i alvorlige økonomiske problemer å søke hjelp så raskt som mulig. Enten med banken sin, eller med den norske Arbeids- og velferdsforvaltningen (Nav). På Navs nettsider finner du informasjon om hvordan du kan havne på rett kjøl igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer