Start bryllupslanleggingen nå

Selv om det er over et år til du skal gifte deg, er det smart å begynne å planlegge den store dagen nå. Dess tidligere du starter, dess billigere kan det bli for deg: Skal du skaffe alt fra lokale til kjole i siste liten må du som regel ta til takke med det som er igjen - og det er ofte dyrt.

Sommer, sol... forlovelse og bryllup. Foto: Dovile Cizaite.
Sommer, sol... forlovelse og bryllup. Foto: Dovile Cizaite. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange forlovelser

Det har vært en romantisk sommer, skal vi tro ekspertene innen bryllupsplanlegging. Mange har nok følt seg ekstra forelsket i det vakre (og sjeldne) sommerværet.

- Vi merker en økning i henvendelser nå etter ferien, sier Ann Kristin Nissen, bryllupsplanlegger i Drammens-baserte Brudepikene, et firma som tar seg av planlegging og koordinering av bryllup.
- Det er helt sikkert mange som har forlovet seg i sommer, sier hun.

Er du en av de heldige som har fått (forlovelses-)ring på fingeren i sommer, er det absolutt ikke for tidlig å begynne å planlegge bryllupet nå. For jo tidligere jo bedre.

Viktigst: Lokalet

Et bryllup er et av de største begivenhetene i livet - og et som det er ekstra hyggelig å feire skikkelig. Men et bryllup koster, og det koster mye - i hvert fall om du vil feire med hele storfamilien og i sus og dus. Nettop derfor er det viktig å være tidlig ute.

- Spesielt selskapslokale kan det være vanskelig å få tak i, så det lønner seg å begynne tidlig med å få tak i et, sier Nissen.

Og det er spesielt de rimelige selskapslokalene, hvor man kan ta med mat og drikke selv, som går først. Er du interessert i å holde kostnadene nede, er det viktig at du bestemmer deg for lokale tidlig. I tillegg til de rimelige lokalene, går også de mest populære først, som for eksempel ved sjøen for sommerbryllup.

- Det er mange som tar kontakt med oss i siste liten, og som trenger hjelp til å finne et lokale, sier Nissen.

Leier du inn profesjonell hjelp til dette, eller til andre ting du trenger hjelp til, koster det fra 4.500 kroner og oppover. - Det er mange som leier oss inn til å planlegge hele bryllupet, sier Nissen. - Folk har det travelt, og ser på oss som en forlenget arm.

Å leie Nissen og teamet hennes for å ordne hele bryllupet, koster fra 20.000 kroner og oppover.

Den store dagen

Hvor mye penger kommer du til å bruke på bryllupet ditt? (Avsluttet)
Mellom 20.000 og 80.000(35%) 451
Fra 80.000 til 150.000(23%) 306
Rundt 80.000(14%) 189
Under 20.000(12%) 158
Jeg aner ikke, har ikke kommet så langt(7%) 95
Mer enn 150.000...(7%) 90
Jeg aner ikke - betaler ikke selv!(1%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Begynn planleggingen nå

Det er med andre ord penger å spare på å være tidlig ute. Men hvor skal du egentlig begynne? For de som ikke har vært gift før kan hele bryllupsplanleggingen i verste fall virke som et mareritt, og i beste fall som veldig tidkrevende.

- Det første man må begynne med, i tillegg til å ordne all nødvendig offentlig dokumentasjon, er å bestemme seg for hva slags bryllup man vil ha, forteller Nissen. - Om man vil gifte seg i kirken eller borgelig.

En ny trend er å gifte seg ute. - En av de mest vanlige henvendelsene vi får, er fra par som trenger hjelp til å finne en dommer som kan vie dem ute, sier Nissen.

Når dere har bestemt dere for hvor dere skal gifte dere, må dere bestille stedet.

- Deretter må man bestille selskapslokale selvfølgelig, og fotograf. Man får tak i fotograf uansett, men de gode er som regel vanskelig å få tak i, sier Nissen. Hun forteller at de fleste velger en fotograf de har hørt som, og som de har blitt anbefalt av andre - og disse er det som regel litt rift om.

Andre ting man bør tenke på tidlig i prossessen er, ifølge Nissen, om man ønsker et tema-bryllup eller om man vil ha noen farger som går igjen, i selve bryllupet, på blomstene og på invitasjonen, som man forøvrig også må sende ut god tid før bryllupet.

- Blomster er sesongavhengige, og må derfor bestilles noen måneder i forveien, sier Nissen.

Hvis man har gjester som kommer langveisfra må man huske på å ordne med overnatting til dem. Litt nærmere bryllupet må man bestille frisørtime. Og så er det selvfølgelig brudekjolen - de færreste synes det er enkelt å finne den perfekte kjolen, og bruker nok litt tid på dette.

Flere og flere velger seg dessuten ut en gaveliste. - I utlandet er det nesten obligatorisk med gavelister, forteller Nissen. - Her i Norge er dette noe som kommer mer og mer, og store butikker som Glassmagasinet har egne sider på internett, hvor man kan legge inn gavelisten sin.

Vi er nå litt reserverte når det kommer til slike ting i Norge, og Nissen forteller at de færreste legger gavelisten sammen med innbydelsen. - Mange par lager sin egen bryllupsnettside, og legger listen sin der. Da er det ikke så påtrengende, sier hun.

Nissen legger til at de fleste vordende brudepar er flinke til å orientere seg på nettet. Det finnes flere gode bryllupssider på nettet, og Mona Grudts Ditt Bryllup er kanskje den mest kjente.

Her går pengene

Ifølge Nissen bruker man i gjennomsnitt 80.000 kroner på å gifte seg.

Husk at dette er et gjennomsnittstall - det er opp til dere som par hvor mye dere vil bruke på den store dagen deres. Noen bruker 15.000 mens andre bruker 150.000.

De to største kostnadspostene er mat og drikke samt antrekk.

- Kuvertprisen ligger som regel rundt 1.000 kroner, sier Nissen. - Det kommer selvfølgelig an på hva som er inkludert i prisen. De fleste velger også å ha åpen bar etter middagen.

Det lønner seg å lete etter gode tilbud. Kjøper du brudekjolen din i Danmark for eksempel, kan du spare 43 prosent.

Ann Kristin Nissen og Jeanette Lilleås i Brudepikene. Foto: Brudepikene.
Ann Kristin Nissen og Jeanette Lilleås i Brudepikene. Foto: Brudepikene. Vis mer


Her er Ann Kristin Nissens tips for å holde kostnadene nede:

 • Benytte seg av venner, til å bake kake for eksempel
 • Ha festen ute, og grille
 • Kjøpe en brukt kjole
 • Velge et lokale der man kan lage mat selv, eller leie inn en kokk
 • Få venner til å servere
 • Fordi de fleste velger å gifte seg i løpet av sommerhalvåret, mellom mai og august-september, kan det være smart å vurdere å gifte seg om vinteren, blant annet med tanke på leie av lokaler.

  - Det er flott å gifte seg om vinteren, sier Nissen. - Det er en helt annen stemning, og det er masse spennende man kan gjøre: Man kan ha et gårdsbryllup, med hest og slede, fakler, fyrverkeri...

  Forrige uke skrev vi om at de fleste selskapslokaler tar seg ekstra godt betalt for å leie ut til bryllup, i forhold til et vanlig selskap. - Det burde jo egentlig ikke være så stor forskjell i pris, mener Nissen. - På den annen side er det litt flere detaljer som skal på plass når det er snakk om et bryllup. Lokalene skal kanskje pyntes på en annen måte, menyen er kanskje mer omfattende - og et brudepar krever kanskje mer til den store dagen sin enn man gjør for et vanlig selskap.

  Nyttige lenker

  Her finner du all nødvendig informasjon og dokumentasjon fra det offentlige:
  Norge.no: Borgerlig og kirkelig vigsel

  Den norske kirkes temasider om vigsel finner du her:
  Vigsel i Den norske kirke

  Mer informasjon om de forskjellige valgene man har i forbindelse med selve seremonien i kirken finner du her:
  Brudepar har mange valg ved kirkebryllup

  Frister ikke kirkelig bryllup? Human-Etisk Forbund har fått vigelsrett

  Ambassadebryllup? Her er listen over ambassader og utenriksstasjoner som kan vie norske brudepar.

  Flere nyttige lenker:
  Ditt Bryllup
  Brudepikene
  Bryllupsweb
  Bryllupsdagen.no
  Bryllupsguiden
  Bryllupslisten.no (Glassmagasinets nettsider)

  DinSide Datas Søndagssurf: Bryllup finner du også mange nyttige lenker. DinSide Reises Bryllupsguide har tipsene om bryllup i utlandet.

  Sjekk også ut nettsidene til kommunen dere du bor. De fleste kommuner/bydeler har egne grendehus/bydelshus som er rimelige å leie.

  Har du noen nyttige tips? Del dem med andre lesere i debatten under!

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer