Pensjonssparing

Start nå, unngå pensjonssjokk

Ingenting er enklere enn å finne en unnskyldning for ikke å spare til pensjon, men det kan gi mange et økonomisk sjokk den dagen de blir pensjonister.

ÉN SPARER, ÉN SPARER IKKE: Ifølge en undersøkelse av Sparebank 1 dropper 56 prosent egen pensjonssparing. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ÉN SPARER, ÉN SPARER IKKE: Ifølge en undersøkelse av Sparebank 1 dropper 56 prosent egen pensjonssparing. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste ønsker en god pensjonisttilværelse og vet at egen sparing må til for å få en romslig økonomi som pensjonist. Likevel har 1,8 millioner voksne nordmenn mange unnskyldninger for å ikke spare.

Respons analyse har nylig gjennomført en undersøkelse på vegne av Sparebank 1, og den viser nemlig at 56 prosent mellom 18 og 67 år sier at de ikke sparer til pensjon selv.

- Ingenting er enklere enn å finne en unnskyldning for å ikke spare til pensjon, men du kommer ikke utenom å spare dersom du skal få den pensjonstiden du drømmer om, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til Dinside.no.

De fem vanligste unnskyldningene

Undersøkelsen viser videre hvilke unnskyldninger nordmennm flest har for å droppe egen pensjonssparing:

  • Jeg har ikke råd
  • Jeg betaler heller boliglån
  • Det er lenge til jeg blir pensjonist
  • Jeg sparer til andre ting i stedet
  • Jeg har planer om å spare til pensjon, men har ikke gjort det

Et interessant funn i undersøkelsen er hvordan unnskyldningene varierer etter alderen til de som ennå ikke har nådd pensjonsalderen.

De yngste, altså de under 25 år, svarer at hovedgrunnen til at de ikke sparer er at det fortsatt er lenge til de er pensjonister. Blant voksne mellom 25 og 44 år er den vanligste unnskyldningen at de ikke har råd til pensjonssparing, mens voksne mellom 45 og 55 år oppgir at de heller prioriterer å betale ned boliglån.

I aldersgruppen fra 55 til 66 år finner vi tre grunner til å ikke spare til pensjon. Her svares det også at de ikke har råd til å spare og at de heller vil betale ned boliglån, men i tillegg hevder hele 23 prosent i denne gruppen at de er for gamle til å starte sparing til pensjon.

Ingen gode unnskyldninger

- Unge bør tenke omvendt, selv om jeg skjønner at det er krevende. Å starte sparingen tidlig er det aller mest lønnsomme du kan gjøre. Hver krone du sparer, får ekstra mange år på seg til å vokse, sier Gundersen.

Når det gjelder unnskyldningen om at det er for dyrt å spare til pensjon, framholder forbrukerøkonomen at det å spare noen hundrelapper i måneden er overkommelig for de fleste. Han tror det heller handler om prioritering framfor dårlig råd.

For å få noe ekstra å rutte med siden, må du være villig til å utsette noe av forbruket i dag, ifølge Gundersen.

Den eldste aldersgruppen, de mellom 55 og 66 år, opplever at barna gjerne har flyttet ut, samt at de er på topp lønnsmessig. Med to inntekter vil et voksent par kunne sette av betydelige beløp hver måned, uten at det går ut over livskvaliteten, mener Gundersen.

Gjeldsnedbetaling er også en viktig prioritering

Wenche Martinussen, konserndirektør for personmarked i Storebrand, mener at for en del unge kan nedbetaling av lån være en god unnskyldning for å ikke spare så mye til pensjon.

- Hvis du har høyt boliglån, er nedbetaling av gjelden din den beste og tryggeste sparingen, men for andre er det få unnskyldninger: Sparing bør settes i høysetet, og det er en stor fordel å starte tidlig med langsiktig sparing, sier Martinussen til Dinside.no.

Selv beskjedne sparebeløp på 200 kroner i måneden gir deg et godt resultat i den andre enden, ifølge henne. Du får glede av den såkalte rentes-rente-effekten underveis. Jo flere år pengene dine gir avkastning, desto høyere blir beløpet som du får avkastning av.

Det blir rett og slett en rullende snøball som blir større og større, understreker Martinussen.

Unngå pensjonssjokk

Et viktig poeng er, imidlertid, at folk flest synes det er vanskelig å starte privat pensjonssparing.

- Hjernen vår er ikke er bygget for langsiktig tenkning, men for raske belønninger. Dette gjør det, derimot, ikke mindre viktig å spare til tilværelsen etter arbeidslivet, særlig med tanke på at de fleste 30- til 50-åringer kan vente seg et pensjonssjokk om de ikke tar tak i egen pensjon, sier Martinussen i Storebrand.

Mens pensjonister tidligere fikk omtrent to tredjedeler av lønnen i pensjon, kan mange fremover forvente å få nesten halvert lønnen den dagen de trer inn i pensjonistenes rekker.

Derfor er det viktig å sjekke allerede nå hva du kan forvente å få i pensjon, slik at du så tidlig som mulig kan legge en plan for sparingen din, råder Martinussen.

Fem råd for å få bedre råd som pensjonist

  1. Finn ut hvor mye du får i pensjon: Logg deg inn på nav.no eller norskpensjon.no og få oversikt over hvor mye du vil få i pensjon fra folketrygden og fra jobben. Det er du som selv som må vurdere om du har råd til å gå av når du ønsker og hvor mye du eventuelt må spare i tillegg.
  2. Jobb lenger: Jo lenger du står i jobb, desto mer får du utbetalt i pensjon. Din månedlige pensjon vokser både ved at du jobber lenger og ved at pensjonsbeholdningen deles på færre år.
  3. Prioriter annerledes i dag: Skal du få det bedre økonomi som pensjonist, må du bruke mindre i dag. Kanskje du kan kutte ned på noen utgifter, slik som ferie og shopping, for å ha mer å rutte med seinere?
  4. Bli gjeldfri som pensjonist: Mange vil se at inntekten bli halvert når de slutter å jobbe. Da passer det veldig bra å være gjeldfri og slippe å betale renter og avdrag på lån.
  5. Spar i tillegg til å nedbetale bolig: Individuell pensjonsspparing (IPS), pensjonskonto og aksjefond egner seg godt for langsiktig sparing til pensjon. Uansett spareform er det bedre å spare enn ikke å spare, for ingen angrer på at de har spart.

Kilde: Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer