Start sparingen nå

Rekordmange nordmenn sparer i aksjefond. Les hvorfor.

Aksjefondene vokser ikke inn i himmelen, men du får mye igjen om du tenker langsiktig. Foto: Colourbox.com
Aksjefondene vokser ikke inn i himmelen, men du får mye igjen om du tenker langsiktig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske småsparere lot seg ikke skremme av at oktober var en fryktelig måned på børsen, og puttet mer penger i aksjefond enn i noen annen måned siden desember 2006. Det betyr at mange norske småsparere antakelig har forstått et viktig prinsipp, nemlig at selv om børsen svinger, gir aksjesparing historisk sett den aller beste avkastningen på sparepengene.

- Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 42 prosent gjennom september og oktober. Nordmenns nettotegning i oktober viser at vi tror aksjemarkedet på sikt vil stige til nye rekordnivåer, og at nedgangsperioden vi er inne i er midlertidig, sier Lasse Ruud, sjef i Verdipapirfondenes forening til E24.

Troen på fortsatt vekst

Aksjemarkedet er ikke til for at du og jeg skal kunne tjene penger på det. Aksjemarkedet er først og fremst skapt for at bedriftene skal kunne gå ut i markedet og hente kapital. Men aksjesparing er bygget på ideen om en fortsatt verdiskapning i samfunnet. Så lenge norske bedrifter bidrar til verdiskapning, vil Oslo Børs stige jevnt over tid.

Det er altså ikke slik at aksjesparing er et nullsumspill. Oslo Børs har en historisk gjennomstnittlig avkastning på 12 prosent. Hovedindeksen kretser rundt en oppadgående akse som gir god avkastning på lengre sikt. Derfor er sparing i aksjefond best egnet for de som vil spare langsiktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer