Stat og kommune med BankID på mobilen

Kommer på plass i november.

ENDELIG BRIKKEFRI: Rundt 700.000 bruker allerede BankID på mobil. Nå behøver de ikke lenger fikle med kodebrikke når de skal inn på offentlige tjenester. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ENDELIG BRIKKEFRI: Rundt 700.000 bruker allerede BankID på mobil. Nå behøver de ikke lenger fikle med kodebrikke når de skal inn på offentlige tjenester. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å logge på offentlige tjenester med samme prosedyre som i nettbanken er både lettvint og praktisk.

Men i motsetning til i mange banker og på mange nettsteder må du fortsatt finne fram den gode, gamle kodebrikken om du skal inn og sjekke skatten på Altinn eller søke om byggetillatelse i kommunen der du bor.

Bank-ID på mobil: Slik kvitter du deg med kodebrikka

- Fortsatt få som bruker det

Det blir det slutt på i løpet av november. Årsaken er at BankID Norge vant kontrakten på innlogging til ID-porten, som er den felles innloggingsløsningen til offentlige tjenester på Internett.

UPRAKTISK: Mange glemmer denne når de skal på jobb eller ut på reise. Foto: BERIT B. NJARGA
UPRAKTISK: Mange glemmer denne når de skal på jobb eller ut på reise. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Dermed kan de rundt 700.000 som allerede er aktive brukere av mobil BankID bare huske å ta med seg telefonen (og det gjør vel de fleste) om de skal inn på et offentlig nettsted mens de er på jobben.

- BankID på mobil-brukerne er fortsatt få. Nå håper vi enda flere vil prøve den mest fleksible BankID-løsningen for både nettbank og offentlige tjenester, sier daglig leder Odd Erling Håberget i BankID Norge i en pressemelding .

Helse-info på nett: 2,3 millioner får tilgang til kjernejournal

Digitalpost: Disse er klare

Flere å velge i: Slik velger du rikrig digital ID

Mindre forvirring

Likevel er det nok fortsatt en viss forvirring der ute om hva som er hva når det gjelder innlogging, både i banken, i nettbutikken og på statlige og kommunale nettsteder.

Parallelt med BankID har mange banker også innlogging via SMS-kode. Denne innloggingsrutinen kan ikke brukes på offentlige sider.

Tidligere var det slik at BankID ikke fungerte på en god del mobiltelefoner, og heller ikke med alle mobiloperatører.

Men dette har nå blitt langt bedre. De fleste telefoner, SIM-kort og operatører støttes. Om du likevel er i tvil, kan du sjekke om du kan få BankID på din mobil HER.

Om du ikke har BankID på mobil fra før, må du bestille det i nettbanken din.

Flere saker om BankID:

Oppdatering av iOS tok knekken på BankID

BankID - nå også i dørlåsen

Endelig Javafri, men ikke problemfri

- BankID er en grusom løsning

Skiller ikke mellom store og små bokstaver

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer