Staten betaler arkeologi

Frykt ikke arkeologiske funn på tomta: Staten betaler for privatpersoner.

Staten betaler arkeologi
Publisert
Sist oppdatert

Vår artikkel om skattefunn og metalldetektorer fikk et overraskende etterspill: Både i etterfølgende leserinnlegg og ved henvendelser direkte til redaksjonen, fortalte folk at de hadde gjort arkeologiske funn som de ikke hadde rapportert til myndighetene.

Spesielt trist er det å høre om runesteiner fra merovingertiden som står på peishyller og i garasjer. Dette er de eneste skriftlige kilder fra epoken, og det er bare funnet noen få hundre i Norge.

Frykter undersøkelseskostnader og båndlegging

Leserne oppgir dels at de ikke tror de vil få noen finnerlønn og dels at de frykter kostnader og uleilighet i forbindelse med arkeologiske undersøkelser.

Hva det siste gjelder, er det lite å frykte for privatpersoner. I 2007 ble reglene endret, da sendte Miljøverndepartementet ut Rundskriv T-02/2007 med tittelen "Dekning av utgifter til arkeologiske arbeider ved mindre, private tiltak".

Et mindre, privat tiltak defineres bl.a. som

• bygging av bolig, garasje, tilbygg, hytte/fritidshus• grøfter for framføring av rørledninger og kabler• oppføring av brygge og molo• arbeid i forbindelse med mudringer og utfyllinger• opparbeiding av tomt/areal, for eksempel til atkomst, lek eller andre fritidsaktiviteter

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer