Staten betaler din arbeidsreise!

Nye skatteregler i år gjør at pendlere som reiser kollektivt og med lang reisevei får redusert reisekostnadene betraktelig. Det samme gjelder pendlere som går sammen om å kjøre bil. Pendlere som kjører alene i bil får derimot økte reiseutgifter.

Togpendlere med lang reisevei betaler mindre for reisen i 1999
Togpendlere med lang reisevei betaler mindre for reisen i 1999 Vis mer
Publisert

Som ventet vedtok Stortinget regjeringens forslag til endring av reglene for beregning av fradrag for reiser mellom hjem og arbeid. Nå kan du trekke fra 1,40 kroner per kilometer reisevei – uansett reisemåte.

Tidligere kunne pendlere som benyttet bil trekke fra 1,95 kroner per kilometer pluss bompengekostnader. Pendlere som reiste kollektivt måtte nøye seg med å føre opp faktiske billettutgifter.

De nye reglene er spesielt gunstige for to grupper pendlere. De med ekstra lang vei til jobben og som velger kollektiv transport og pendlere som går sammen om å bruke bil. For enkelte av disse medfører de nye skattereglene at arbeidsreisen nærmest blir gratis.

Rimelig å reise kollektivt

Pendlere som har lang reisevei og som velger kollektivtransport kan fra i år utgiftsføre 1,40 kroner per kilometer reisevei. Vi har sett på hva dette betyr for pendlere med Vestfoldbanen (en av landets mest trafikkerte pendlerstrekninger).

Tar vi hensynet til bunnfradraget på 7.000 kroner og fradragssatsen på 28 prosent (ikke 29 prosent som foreslått av regjeringen) blir regnestykket følgende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.