Staten hjelper lånehaiene

Vi låner mer penger og inkassosakene blir flere. Likevel går myndighetene mot et EU-direktiv som vil sette en maksimal rente på kreditt i Norge.

Tegning: Anne Angelshaug.
Tegning: Anne Angelshaug. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en høringsuttalelse til endringer i EUs forbrukerkredittdirektiv går Barne- og familiedepartementet (BFD) mot å innføre en øvre grense for renter på kreditt i Norge.

Gjeldsoffer-Alliansen mener en øvre rentegrense vil gi færre mennesker betalingsproblemer. De er sjokkert over myndighetene.

De svakeste

- Hvafornoe? Vi ser daglig de store problemene ågerrentene gir folk, og vil selvsagt ha et tak på rentene, sier Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen.

Lånehaiene gir forbrukslån og "seks måneders betalingsfrihet" til renter godt over 20 prosent. Scheldt mener kreditten er myntet på de svakeste.

- Det er de vanskeligsstilte som rammes. Dårlig økonomi gjør at de ofte ikke har noe valg enn å ta opp dyre lån. De blir melkekyr for kredittselskapene. Det skulle ikke vært lov, sier Scheldt.

Veiledende

Når USA-terroren nå fører til oppsigelser og generelt magre økonomiske tider, ville for eksempel en lovhjemlet maksimalrente på 15 prosent vært en aktuell medisin.

- Vi frykter at en maksimalrentesats vil bli oppfattet som veiledende og drive det generelle rentenivået oppover, sier Bodhild Fisknes, ekspedisjonssjef i Forbrukeravdelingen i BFD.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer