Staten og bankene knebler e-handel fra utlandet

Trodde du at det var like lett å handle fra utlandet som fra Norge? Beklager. Kupp du gjør på nettauksjonene kan bli langt dyrere enn du hadde tenkt. Toll og avgifter, samt gebyrer i banken kan komme som en sur og uforståelig tilleggsregning.

Publisert

Har du blitt bitt av auksjonsbasillen, er det lett å la seg rive med. Mens budene hagler flyr timene avgårde, og til slutt sitter du der med vinnerbudet. Svært fornøyd selvfølgelig, men bor selgeren i utlandet, kan regningen fort bli høyere enn du hadde regnet med.

En av våre lesere kjøpte for eksempel et bilde til 600 kroner via QXL/DinSideauksjon. Selgeren bodde i Danmark og bildet ble sendt den lykkelige mottager. Overraskelsen ble imidlertid stor da bildet ble pakket opp, og regningen kom til syne. Med på kjøpet kom nemlig en merverdiavgift på 157 kroner, og postens tollgebyr på 80 kroner. En ekstraregning på 237 kroner er selvfølgelig aldri velkommen, og i tillegg kommer frakt og betalingskostnader.

Her er din huskeliste:

Toll og avgifter

Den klare hovedregelen er at du må betale merverdiavgift også på brukte gjenstander. Merverdiavgiften er på 23 prosent.

Noen varegrupper er imidlertid helt fritatt for toll og merverdiavgift, det gjelder:Frimerker Sedler & mynter, og Bøker På visse varegrupper er i tillegg merverdiavgiften nedsatt. Det gjelder for eksempel:Kunstverk og samleobjekter, ogAntikviteter (må være over 100 år gamle). Her skal merverdiavgiften kun regnes ut fra 20 prosent av salgsverdien. Pass derfor på at du ikke betaler for mye. Som du ser av eksempelet ovenfor virker det klart at vår leser har betalt alt for mye i merverdiavgift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer