Staten setter OPP rentene

Mens politikere ber de private bankene sette ned renta, setter Husbanken og Lånekassen opp rentene.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens egne banker setter opp lånerenten fra nyttår, skriver Aftenposten i dag. I de vanlige bankene stuper renta i takt med Norges Banks rekordstore rentekutt. Et millionlån i Husbanken vil utover vinteren koste en tusenlapp mer i måneden enn i de private bankene.

De fleste storbankene har allerede fulgt Norges Bank og kuttet lånerentene drastisk. Her ser du hvilke banker som har kuttet renta nå. Men i statsbankene settes altså renten opp fra nyttår. De kommer bakpå når Norges Banks rentekutt er store.

Fra nyttår setter Husbanken opp renten til 6,3 prosent, og der blir den liggende til 1. april. Til sammenligning blir den nominelle boliglånsrenten til DnB NOR satt ned til 4,60 prosent fra 23. desember for nye kunder.

- Urettferdig

- Jeg synes renten til Husbanken er urettferdig. Særlig fordi det er staten som styrer den. Politikerne ber stadig de private bankene om å kutte renten. Samtidig setter statens egne banker opp renten, sier Andreas Møller Frich til Aftenposten. Han har akkurat fått innvilget startlån i Husbanken.

Husbanken går motsatt vei av bankene fordi Husbankens rente endrer seg med et etterslep på flere måneder. Utgangspunktet er den renten staten låner inn penger til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer