Staten tar fra de fattige!

Renteøkning og børsnedgang gir norske forbrukere redusert betalingsevne. Unge nyetablerte med studie-, bolig- og billån er mest utstatt, men det er staten som blir rik på inkasso, ifølge formannen i Norsk Inkassoforening, Hans-Erik Tharaldsen.

Tvangsauksjon er siste utvei dersom du ikke har penger. Foto: tg
Tvangsauksjon er siste utvei dersom du ikke har penger. Foto: tg Vis mer
Publisert

Dersom dagens rentenivå holder seg i cirka 6 måneder, vil vi oppleve en enrom økning i antall inkassokrav, mener administrerende direktør hos Inkassosentralen AS, Hans-Erik Tharaldsen.

- De som har tatt opp kortsiktige lån eller vært flittige brukere av kredittkort, er mest utsatt i dårlige tider, forteller Tharaldsen til DinSide. Spesielt er nyetablerte med bolig eller billån de første vil merke de harde tidene fremover, men også 30-50 åringer vil få problemer.

Staten tjener penger

Det er faktisk staten som tjener mest ved inkasso, forteller Tharaldsen. Ved et tvangssalg av løsøre tar Staten et gebyr på 2.067 kroner, og hele 5.050 kroner ved salg av fast eiendom. Dersom du tar med gebyret for forliksløsning 500 kroner, og utleggsforretning 1.287 kroner, håver staten inn store beløp dersom antall inkassosaker øker.

Inkassobyråets satser er faste og baserer seg på inkassoloven. Dersom inkassokravet er på 10.000 kroner, og vi ikke har fått noen betaling fra debitor i løpet av 28 dager, kan vi pålegge et gebyr på 772,50 kroner. Dersom vi fortsatt ikke får betaling ved neste frist dobles dette beløpet, og slik fortsetter det, legger han til. I forholdet til kreditorene kan derimot inkassobyråene fritt forhandle seg frem til betalingssatser for ulike oppdrag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer