Staten vil ha slutt på papir

I Norge er det bestemt at digital kommunikasjon med innbyggerne skal være hovedregelen.

PAPIRLØS: Staten vil helst kommunisere med innbyggerne papirløst. Derfor må du nå reservere deg mot digital kommunikasjon hvis du fortsatt vil ha selvangivelsen i posten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PAPIRLØS: Staten vil helst kommunisere med innbyggerne papirløst. Derfor må du nå reservere deg mot digital kommunikasjon hvis du fortsatt vil ha selvangivelsen i posten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det betyr at informasjon om skatt, studielån, barnehageplass med mer nå skal sendes til deg papirløst.

Hvis du tidligere har benyttet deg av digitale tjenester, men heller vil ha det på papir i framtiden, må du altså aktivt reservere deg mot å motta kommunikasjon digitalt.

For innbyggere som aldri har vært i nærheten av en PC, typisk den eldre garde, er det likevel ikke noe å frykte: De vil nemlig fortsatt få brev på papir, så lenge de ikke har benyttet seg av tidligere digitale tjenester.

Les også: Bank-ID er en grusom løsning

Samles i ett felles register

Hele spekteret av kommunal og statlig forvaltning skal altså kommunisere med deg digitalt, men det betyr heldigvis ikke at du må registrere og oppdatere dine kontaktopplysninger hos alle disse virksomhetene.

Lokale registre hos eksempelvis kommunen din og Lånekassen skal nemlig erstattes av ett felles register.

- Det er e-postadresse og mobilnummer som du selv har registrert ved innlogging til offentlige tjenester på nett via ID-porten, som går inn i det nye, felles registeret. Over tre millioner innbyggere i Norge er allerede registrert som brukere av ID-porten, og de fleste har oppgitt både e-postadresse og mobilnummer, sier Birgitte J. Egset, fagdirektør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer