Statens innkrevingssentral er kanskje ikke «Norges verste kreditor»

Men Statens innkrevingssentral har overlegne rettigheter som inkassobyråene ikke har.

ADVARSEL: Glemmer du å betale statlige krav og regninger som NRK-lisensen, fra Lånekassen eller Politiet, vil mest sannsynlig Statens innkrevingssentral komme på banen. Foto: Linn Merete Rognø
ADVARSEL: Glemmer du å betale statlige krav og regninger som NRK-lisensen, fra Lånekassen eller Politiet, vil mest sannsynlig Statens innkrevingssentral komme på banen. Foto: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skrevet av Linn Merete Rognø

Å betale ned på studielånet hver måned er gjerne ikke det morsomste du gjør. Når fakturaen på NRK-lisensen ligger til forfall, er det kanskje ikke da du roper hurra. For å ikke snakke om den parkeringsboten på 750 kroner fordi du stod parkert forbudt i seks minutter. Men glemmer du å betale denne typen statlige krav og regninger, vil mest sannsynlig Statens innkrevingssentral (SI) komme på banen.

- Skal ha en avskrekkende effekt

Per i dag har Statens innkrevingssentral 39 oppdragsgivere de krever inn utelatt betaling på vegne av, blant andre Arbeidstilsynet, Lånekassen, NRK Lisensavdelingen og Politiet.

Antall innbetalingskrav hos Statens innkrevingssentral registrert i 2015 er 598 000. Hittil i år er det registrert 561 000 krav, ifølge Aleksander Millang, informasjonssjef ved Statens innkrevingssentral.

- Vi krever inn både privatrettslige og offentligrettslige krav på vegne av statlige oppdragsgivere, forteller Millang.

Slik jobber Statens innkrevingssentral

- Det vanligste er at oppdragsgiveren, altså kundene våre, ilegger kravet, for eksempel et gebyr eller en avgift, og så oversender de kravet til Statens innkrevingssentral for innkreving, sier Millang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer