Statsråd vil ha gjeldsregister på plass innen et år

Men Datatilsynet er skeptiske og mener andre tiltak heller burde prioriteres.

UNGE VOKSNE: Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet er bekymret over økningen i betalingsproblemer blant unge i alderen 18-25 år. Et av tiltakene de ønsker å iverksette er et nasjonalt gjeldsregister. Foto: All Over Press
UNGE VOKSNE: Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet er bekymret over økningen i betalingsproblemer blant unge i alderen 18-25 år. Et av tiltakene de ønsker å iverksette er et nasjonalt gjeldsregister. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etablering av et nasjonalt gjeldsregister har vært jevnlig debattert siden 2007. Nå er et konkret forslag om gjeldsregister igjen ute på høring, og statsråd Inga Marte Thorkildsen vil ha registeret på plass så fort som mulig.

– Hvor fort vi kommer i mål vil komme an på høringsuttalelsene som kommer inn. Men vi bør ha registeret på plass senest 1. januar 2014, sier Thorkildsen til DinSide.

Alle som har kredittkort eller forbrukslån er foreslått registrert.

Dette skal registreres

I høringsnotatet fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet er det foreslått at forbrukslån, kredittkortgjeld og såkalt kjøpekreditt eller avbetalingsavtaler skal registreres. Videre er det foreslått at kreditt sikret ved salgspant bør registreres, med unntak for kreditt sikret ved salgspant i motorvogn, da dette registreres i Løsøreregisteret.

I praksis blir det dermed svært få av oss som ikke blir registrert.

Les også: Sjekk hva kredittbyråene vet om deg

Bransjen er positiv

Finansbransjen og de ulike aktørene stiller seg positive til etableringen av et slikt register. Men for at registeret skal ha den ønskede effekt må det være så komplett som mulig, og oppdateres fortløpende. Det må også være et krav at aktørene aktivt bruker gjeldsregisteret før de innvilger kredittkort eller forbrukslån. Slik lød tilbakemeldingene fra både Finans Norge, Finansieringsselskapenes Forening og SEB Kort som alle deltok på seminaret Kjøp nå – betal senere, i regi av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer