Stemples som juksere

Barn som lider av migrene tas ikke alvorlig.

Et sunt kosthold kan hjelpe barn som lider av migrene Foto: Colourbox.com
Et sunt kosthold kan hjelpe barn som lider av migrene Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I førskolealderen er det like mye gutter som jenter som har migrene. Men fra rundt 11-årsalderen øker forekomsten blant jentene.

- Både blant foreldre og i skolen kan barn som lider av migrene oppfattes som late og puslete, men det er svært viktig at barn som lider av migrene behandles og får en tilrettelagt hverdag, sier forbundssekretær Linda Lintuen i Norges Migreneforbund til DinSide Helse.

Barn og unge har kortere anfall. De kan ha sterk hodepine i to-tre timer mens voksne har anfall som kan vare opptil tre døgn dersom de er ubehandlet eller feil behandlet.

- Under anfallene er barna ofte veldig dårlige - bleke, kvalme og med sterke smerter, opplyser forbundssekretær Linda Lintuen i Norges Migreneforbund til DinSide Helse.

Hun hadde selv mye hodepine som barn, og har i dag periodevis migrene.

les også: Tør du å la disse kurere deg?

Flere i hver klasse rammet

Ifølge Norges Migreneforbund er rundt 500.000 nordmenn plaget med migrene. Av disse har 30 prosent så alvorlig migrene at de jevnlig er borte fra arbeidet og har forringet livskvalitet

- Vi regner rundt 10 prosent av den voksne befolkningen, og da er det trolig rundt 10 prosent av barna også. I snitt har to-tre elever i hver klasse migrene, sier Lintuen.

Nevrolog Monica Drottning-Rønne er spesialist på hodepine og har jobbet mye med barn og ungdom.

- Migrene er en hodepine med sterke anfall som trigges av ulike ting. For barn og unge kan små endringer i kosthold og livsstil medføre ekstreme forbedringer, sier Drottning-Rønne til DinSide Helse.

Les også: Dette gir oss hodepine

Jevn døgnrytme og jevnt blodsukker hjelper barn med hodepine Foto: Colourbox.com
Jevn døgnrytme og jevnt blodsukker hjelper barn med hodepine Foto: Colourbox.com Vis mer


CocaCola-hodepine

Drottning-Rønne operer med de fire s'ene. Sult, sukker, stress og søvn for å indikere hva som kan utløse et anfall.

- Å se på endringer i forhold til barnets døgnrytme og kosthold er ofte førsteprioritet hos oss leger. Dersom barnet får i seg for lite fisk, kan tilskudd av omega-3 være gunstig. Mulitvitaminer kan også hjelpe på mangler, og for vegetarianere og de som spiser lite rødt kjøtt anbefaler vi et tilskudd av Trio-B, forklarer hun.

Å drikke nok vann er også veldig viktig. Det er dessuten viktig med regelmessige måltider for å holde jevnt blodsukker.

- Det er velkjent at godteri og sjokolade kan være triggere, og jeg har behandlet mange for CocaCola-hodepine, sier Drottning-Rønne.

En sofa er nok

Både skolen og foreldrene kan bidra til tiltak rundt barnets livssituasjon.

- De fleste barn har korte anfall og trenger ikke gå hjem fra skolen. En sofa hos helsesøsteren kan ofte være nok, slik at de kan hvile når anfallet inntreffer. Bevisstgjøring blant lærerne er også viktig slik at det ikke oppleves som juks fordi man lider av hodepine eller migrene, sier hun. Videre anbefales fast leggetid uten PC og mobil i sengen.

Hun sier at Paracet og Ibux som man får kjøpt reseptfritt, ikke er nok for de sterkeste migreneanfallene.

- Anfallene har lett for å komme oftere hvis de ikke legger om livsstilen. Når anfallet først kommer må de få riktig behandling. Vi har de senere årene fått gode migrenemedisiner og anfallene kan slik sett reduseres betraktelig, ifølge Drottning-Rønne.

Fakta om migrene

 • Tendensen til å få migrene er arvelig og kan nedarves både fra far og mor.
 • Et migreneanfall varer ubehandlet inntil 3 dager.
 • Migrene er en tilstand som følger en store deler av livet. Det vanligste er at den starter i ungdommen, bedres under graviditet, forverres noe i overgangsalderen for så å brenne ut.
 • Det er ikke uvanlig at personer med migrene har årelange perioder i livet uten anfall.

 • Les også: Hodepine? Stump røyken

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer