Stenger de pengekrana?

Flere partier vil fjerne eller endre kringkastingsavgiften.

Høyre-venstre-kløft: Venstresiden vil beholde kringkastingsavgiften, høyresiden vil endre eller fjerne den. Foto: Public Domain
Høyre-venstre-kløft: Venstresiden vil beholde kringkastingsavgiften, høyresiden vil endre eller fjerne den. Foto: Public Domain Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det ikke enestående at vi skattlegges for goder vi ikke benytter, selv om vi har muligheter til det. Vi må være med og betale veier, selv om vi ikke har bil. Vi må være med og betale for opera og teater, selv om vi aldri har vært der. Likevel, det kommer ikke en giro i postkassen uti april, med krav om å innbetaling av årets teateravgift på 625 kroner. Hvis ikke, vil beløpet øke til 850 kroner og du vil deretter bli lagt på steiler og hjul.

For folk misliker de avgiftene som kommer som giro i posten, som årsavgiften for bil, kringkastingsavgiften og kommunal eiendomsskatt, i de kommunene som har slik.

Vi har etterhvert over 40 fjernsynskanaler hjemme, men bare én av dem har anledning til å ta betalt selv av ikke-abonnenter og sende hele statsapparatet etter deg for å drive inn pengene. En rundspørring til partiene viser at partier som i siste meningsmåling har 46% av stemmene, vil fjerne avgiften.

Hva mener du?

Er NRK-lisensen en tung regning å betale? (Avsluttet)
Ja, jeg ser nesten aldri på NRK(81%)
Nei, jeg synes det er deilig med reklamefri tv og radio(7%)
Ikke verre enn andre skatter og avgifter jeg må betale(6%)
Nei, jeg synes NRK leverer god kvalitet(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.- De tre partiene som vi fjerne eller endre kringkastingsavgiften er ikke langt unna flertall på Stortinger. Forbereder nå NRK seg på at det kan bli en helt annen finansieringssituasjon etter valget

- Nei, vi gjør ikke det, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. - Vi har sett at det i andre land i Nord-Europa også har kommet partier til makten som har ønsket å endre lisensfinansieringen. Men når de har gjennomgått argumentene, har de likevel beholdt den.

Håper de vil revurdere: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas håper Høyre og Venstre vil ombestemme seg. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
Håper de vil revurdere: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas håper Høyre og Venstre vil ombestemme seg. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK Vis mer


Jeg håper at partiene også i Norge vil ta seg tid til å gå en tilsvarende runde før de eventuelt innfører finansiering av NRK over statsbudsjettet.

- Men partiene har jo programfestet en endring. Mener du at de skal bryte løftet sitt til velgerne?

- Nei, men vi ser at det bare er Fremskrittspartiet som vil avskaffe offentlig finansiering av NRK. Høyre og Venstre vil beholde et sterk NRK av kulturpolitiske årsaker, men heller finansiere det direkte over statsbudsjettet. I andre land har de funnet ut at det ikke er heldig med politisk finansiering av journalistikk.

Vi har også gjennomført egne undersøkelser som viser at det blant alle partiers medlemmer, unntatt Fremskrittspartiets, er flertall for å beholde kringkastingsavgiften.

Dette mener de:

Status Quo:  Ingen endring i Kringkastingsavgiften.
Status Quo: Ingen endring i Kringkastingsavgiften. Vis mer


SV er jo ikke det ivrigste skattelettepartiet (selv om de satte arveavgift og formueskatt for midlere beløp kraftig ned i løpet av stortingsperioden).

Vil endre:  Venstre vil endre kringkastingsavgiften. Foto: Caroline Roka Lisens
Vil endre: Venstre vil endre kringkastingsavgiften. Foto: Caroline Roka Lisens Vis mer

SV foreslår ingen endringer i kringkastingsavgiften, skriver Bernt Sverre Mehammer, klart og enkelt.Venstre vil endre avgiften:

Status quo: Ap vil ikke endre Foto: Guri Dahl/Tinagent
Status quo: Ap vil ikke endre Foto: Guri Dahl/Tinagent Vis mer

Dagens kringkastingsavgift/lisensbetaling av NRK er foreldet og lite målrettet. Venstre vil derfor utrede alternative finansieringsmåter av NRK, skriver Geir Olsen, politisk rådgiver for
Venstres Stortingsgruppe.Arbeiderpartiet har ingen planer om å endre systemet med Kringkastingsavgift. Tvert imot har Trond Giske antydet at den vil kunne heves på grunn av høye kostnader med melodi Grand Prix (og så blir den sikkert satt ned igjen etterpå :)

Status quo:  Senterpartiet vil ikke endre. Foto: Bjørn Sigurdsønn/SMK
Status quo: Senterpartiet vil ikke endre. Foto: Bjørn Sigurdsønn/SMK Vis mer

Vi vil fortsatt finansiere NRK gjennom lisens. Det er den beste måten å sikre NRKs redaksjonelle uavhengighet og allmennkringkasteroppdrag. Og ikke minst et bredt og nyskapende tilbud som når utover de aldersgruppene som er mest kommersielt interessante, skriver Tanja Ustvedt fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe.Senterpartiet er godt plassert i sentrum:

Status quo: Krf vil ikke endre.
Status quo: Krf vil ikke endre. Vis mer

Senterpartiet vil beholde tv-lisensen som finansiering av NRK, skriver sekretariatsleder Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiets stortingsgruppe.KrFs vil ikke gjøre noen med Kringkastingsavgiften.

Vil fjerne:  Frp vil fjerne avgiften. Foto: B¼rd Gudim
Vil fjerne: Frp vil fjerne avgiften. Foto: B¼rd Gudim Vis mer

Alf Rose Sørgaarden, leder av politisk avdeling skriver til DinSide at KrF ikke har programfestet noen endringer.Fremskrittspartiet er også beundringsverdig klare i sitt svar til DinSide:

Justeringer: Rødt vil foreta justeringer i avgiften. Foto: Lisens
Justeringer: Rødt vil foreta justeringer i avgiften. Foto: Lisens Vis mer
Vil endre:  Høyre ønsker å endre kringkastingsavgiften. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Vil endre: Høyre ønsker å endre kringkastingsavgiften. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer

FrP vil fjerne NrK-lisensen skriver Jørgen Næsje, Finanspolitisk rådgiver i
Fremskrittspartiets stortingsgruppeRødt ..ønsker å opprettholde kringkastingslisensen som en finansiering uavhengig av statsbudsjettet, men vi ønsker å utrede eventuell differensiering av lisensen etter inntekt, skriver informasjonssekretær Mathias Hunskår Furevik i Rødt.Høyre ..ønsker på sikt å avskaffe TV-lisensen og la NRKs allmennkringkasterrolle finansieres over statsbudsjettet, skriver rådgiver Terje Strøm i Høyres stortingsgruppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer