Stenger sex-klinikk

Daglig leder frykter flere aborter.

Mange unge fortviler over at klinikken må holde stengt i november og desember.   Foto: colourbox.com
Mange unge fortviler over at klinikken må holde stengt i november og desember. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 37 års drift må Sex og samfunn (tidligere Klinikk for seksuell opplysning) stenge dørene i hele november og desember. Årsaken er at Oslo kommune kutter driftstilskuddet.

Ledelsen ved senteret frykter at antall aborter vil øke som følge av stengningen. Dessuten vil flere jenter kunne bli sterile på grunn av ubehandlet klamydia.

I år har det i gjennomsnitt blitt utført 56,4 konsultasjoner per åpningskveld ved klinikken, og to månders stenging vil derfor ramme om lag 1.500 pasienter.

Les også: Vil lære ungdom sex-ansvar

Stor fortvilelse

- Halvparten av disse ville oppsøkt oss for å få prevensjon, og halvparten for å teste seg for kjønnssykdom, sier daglig leder Siv Gamnes til DinSide Helse.

Sex-klinikk må holde stengt

Synes du det er riktig av Oslo kommune å stenge Klinikk for seksuell opplysning for å spare penger? (Avsluttet)
Nei(77%) 99
Ja (17%) 22
Vet ikke (6%) 8
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hun forteller at fortvilelsen er stor både blant brukerne, og hos andre i helsetjenesten.

- Det finnes ingen gode alternativer til vår klinikk, og mange ungdommer er usikre på hvor de nå kan henvende seg. Helsestasjonene har begrenset åpningstid, og legevakten er ofte ikke et alternativ da det er for dyrt, sier hun, og legger til:

- Vi blir benyttet som et kompetansesenter av andre i helsetjenesten, og mange har gitt uttrykk for at de savner å kunne ringe for å få råd og hjelp.

I tillegg til å holde stengte dører i årets to siste måneder, må klinikken også avlyse seksualundervisning for 30 tiendeklasser i Oslo-skolen.
-
- Noen kan derfor risikere å gå ut av grunnskolen uten å ha hatt seksualundervisning, påpeker Gamnes.

Sex og samfunn har i løpet avde siste 16 årene gitt tilbud om seksualundervisning til alle avgangselevene fra grunnskolene i Oslo.

Les også: - Tør ikke si nei til sex

For lite penger

- Utdanningsetaten i Oslo kommune vurderte senest i våres undervisningen vår som så god at de ville gjøre den obligatorisk for samtlige skoler i Oslo fra høsten i år. De ønsket også at tilbudet skulle utvides til å gjelde avgangselevene fra videregående skoler i Oslo. I stedet for å gi oss de midlene vi trenger for å kunne realisere disse ønskene, kutter de altså hele driften, sier Gamnes.

Driften til Sex og samfunn baseres på årlig tildelte midler fra Oslo kommune. I år har kommunen kuttet bevilgningen med 15,6 prosent i forhold til 2007. Dette har de gjort til tross for en økning i besøkstallene på drøyt 13 prosent fra 2007 til samme tid i år.

Selv om byråd for velferd og sosiale tjenester, Jøran Kallmyr, mener tilbudet er viktig for unge i Oslo, synes han ikke synd på klinikken.

- Det kan ikke være slik at et privat tilbud vi gir penger til for å holde åpent hele året, legger ned de siste to månedene fordi de har brukt for mye penger. Da må de være flinkere til å holde seg til det budsjettet de har fått fra Oslo kommune. Men vi skal nå invitere KSO til et møte der vi prøver å få alle kortene på bordet for å se hva vi kan gjøre for å sikre videre drift, sier Kallmyr til NRK Østlandssendingen.

Gamnes synes det er synd at Kallmyr sår det hun mener er tvil om klinikkens økonomiske styring, og viser til at de har oppnådd mer enn kommunen kunne forvente med midlene de har fått til rådighet.

Les også: Depper etter tidlig sexdebut

Viktig forebyggende arbeid

- Vi har en driftsavtale med Oslo kommune om å holde full drift hele året. Budsjettet vi setter opp for å klare dette, er nøkternt og stramt. Det er få innsparingsmuligheter uten at det vil gå ut over avtalen vi har med dem, sier hun, og legger til:

- Vi søkte i 2008 om 5,6 millioner og fikk drøyt 4 millioner. Så vi skulle altså klare å kjøre full drift for 1,6 millioner mindre enn det vi fikk. Det sier seg selv at det ikke går. Ut ifra det vi fikk, skulle egentlig driften vært stengt ned minimum åtte uker før den ble det. Vi har med andre ord holdt driften i gang åtte uker lenger enn de har betalt for.

Oslo kommune har betalt 239 kr pr hode som har fått hjelp her i år. Vi regner med at å gjøre det særlig billigere enn 280 kr pr, er vanskelig Til sammenligning er abort priset til kr 7 – 8000 pr abort. Forebygger vi 800 aborter blant de 30 000 som er i kontakt med oss, er budsjettet samfunnsøkonomisk spart inn.

Siv Gamnes mener diskusjonen bør gå på viktigheten av forebyggende arbeid, fremfor det økonomiske.

- Hvis vi ser på forebygging blant ungdom i et samfunnsøkonomisk perspektiv blir vårt budsjett som pølsepenger i slaktertiden. Ungdom er en nedprioritert gruppe på de fleste områder, og særlig i helsevesenet. Å ikke satse ordentlig på det eneste tilbudet av sitt slag i Norge i dag, er helt forkastelig. Oslo kommune burde heller være stolt både i nasjonal og internasjonal sammenheng, over at de har dette tilbudet, og kanskje burde det heller bygges ut gjennom økte bevilgninger fremfor å legges ned, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer