Vinmonopolets åpningstider jul 2021

Stengt på julaften

Stengt tre dager på rad og kort åpningstid på nyttårsaften. Og hva med ølsalget?

STENGT JULAFTEN: Selv om julaften teknisk sett ikke er noen helligdag, holder alle polutsalg stengt denne dagen. Foto: Heiko Junge / NTB
STENGT JULAFTEN: Selv om julaften teknisk sett ikke er noen helligdag, holder alle polutsalg stengt denne dagen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Vinmonopolet har tidligere oppfordret folk til å gjøre unna julehandelen i god tid før jul. Fra nå og fremover må du påregne lange køer, og med de nye smittevernsreglene vil det også være begrenset hvor mange som får være inne i butikken samtidig, noe som kan gjøre at køene blir lange på utsiden.

Utgangspunktet for Vinmonopolets åpningstider er at polet er stengt på helligdager og har kortere åpent på lørdager og dager før helligdager (med unntak for dagen før Kristi himmelfartsdag). Det er også stengt på julaften, selv om det per definisjon ikke er en helligdag.

Stengt på julaften

Det betyr at åpningstidene for de fleste utsalg frem mot jul er som følger:

Mandag 20. desember: 10-18
Tirsdag 21. desember: 10-18
Onsdag 22. desember: 10-18
Torsdag 23. desember: 10-18
Fredag 24. desember: stengt (julaften)
Lørdag 25. desember: stengt (1. juledag)
Søndag 26. desember: stengt (søndag/2. juledag)

Altså kan du handle helt frem til klokka 18 på lille julaften, men det er nok i så fall lurt å være ut i god tid før stengetid på grunn av kø.

Åpent på nyttårsaften

Uka etter er det verdt å merke seg at polet er åpent på nyttårsaften, om enn noe kortere, siden 1. nyttårsdag er en helligdag:

Mandag 27. desember: 10-18
Tirsdag 28. desember: 10-18
Onsdag 29. desember: 10-18
Torsdag 30. desember: 10-18
Fredag 31. desember: 10-15
Lørdag 1. januar: stengt (1. nyttårsdag)
Søndag 2. januar: stengt (søndag)

Fra mandag 3. januar er det selvsagt vanlige åpningstider igjen.

Sjekk forventet kø

Vinmonopolets nettsider kan du gå inn på ditt aktuelle polutsalg og sjekke hvor mye kø det forventes å være på de ulike dagene og ulike tidspunktene.

Stengt på julaften

For vårt valgte utsalg ser vi at enten morgen eller kveld mandag 27. desember kan være god timing for å handle inn sprudlevannet til nyttårsaften. Eller i siste liten, utrolig nok.

Vi minner dessuten om Google Maps-trikset vi skrev om forleden dag, som lar deg sjekke «trøkket» i sanntid:

Hva med Systembolagets åpningstider?

Er du blant dem som tar den biten av julehandelen over grensa, er åpningstidene omtrent som i Norge, som du kan sjekke ut nærmere her.

Noen utsalg har riktignok åpent til klokka 19 på hverdager, lille julaften inkludert, men de holder stengt julaften og holder bare åpent til klokka 15 på nyttårsaften.

Husk dog at du fra 21. desember trenger koronasertifikat for å reise til Sverige, altså enten som vaksinert eller med fersk, dokumentert negativ test.

Får man kjøpt øl i butikk på julaften?

Det kommer an på hvor du bor.

Her sier lovverket at alkoholsalg i utgangspunktet er tillatt frem til klokka 15 i butikk, men at kommuner står fritt til å utvide denne grensa til klokka 18 – eller forkorte den.

I Oslo er det for eksempel tillatt med ølsalg i butikk frem til klokka 18 både på jul- og nyttårsaften. I Trondheim og Tromsø avsluttes ølsalget klokka 15 på julaften. På nyttårsaften runder trønderne av klokka 18, mens tromsøværingene får handlet frem til klokka 15.

I Bergen får du ikke kjøpt alkohol i det hele tatt på julaften, og kun frem til klokka 16 på nyttårsaften.

Her må du med andre ord sjekke hva reglene er i kommunen du bor i, og eventuelt i nabokommunene hvis du fikk deg en kjedelig overraskelse.

Eller drikke brus, da. Det er godt det også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer