Sterk sol i puddersnøen

Om du liker puddersnø må du også huske en god solkrem. For tørr snø reflekterer solstrålene mye bedre enn sørpete påskesnø.

Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut på ski i påsken? Da har du selvfølgelig også husket en god solkrem.

Og om du er blant dem som elsker å fyke ned bakkene i tørr, hvit puddersnø skal du være spesielt nøye med solkremen. For denne typen snø kan gi deg mer solstråling enn du setter pris på.

Sterke stråler- Vi blir brune og solbrente nesten dobbelt så raskt i puddersnøen, sammenliknet med våt og gammel snø, forteller Berit Kjelstad ved NTNU i Trondheim.

Hun mener det er en vanlig misforståelse at all snø og vann reflekterer solen like godt. Men ved sjøen kommer bare noen få prosent av strålene fra sanden og vannet.

Gammel og våt snø klarer heller ikke å reflektere mer enn 10 til 20 prosent av solstrålene. Hvit og tørr puddersnø er derimot i stand til å forsterke solens effekt med opptil 90 prosent.

- Mange tror at vann reflekterer mye sol fordi vi raskt blir brune på stranden om sommeren. Men det er feil. Andelen ultrafiolette stråler som reflekteres av vannet er på mellom 6 og 8 prosent, og det er omtrent like mye som en grønn plen, forteller Kjelstad i følge nyhetsbyrået Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer