Sterke krefter knuser lånerentene

ANALYSE: Bør du binde eller ikke binde renta? Lei av kortsiktige vurderinger fra ekspertene? Da bør du heller se på de mer langsiktige trekkene i økonomien. De tilsier lav rente i flere år fremover.

Publisert
Sist oppdatert

Når avisene slår opp at "nå går renta opp", ligger det farlig nær for nervøse lånekunder å ende opp ved skrankene i banken for å binde renta i tre til fem års tid. Sett fra vårt ståsted, er det imidlertid en høyrisiko-affære å binde renta til dagens tilbud, og vi velger heller å gi leserne våre en vaksine i tre punkter:

1: Fastrentetilbudene er mye dyrere enn flytende rente

Fastrente-tilbudene til et utvalg større banker denne uken viser at du kan binde boliglånsrenta til et sted mellom 4,5 og 5,5 prosent de neste fem årene. Hvis man skal tro at dette skal være lønnsomt, må man være ganske sikker på at foliorenten i Norges Bank skal stige raskt fra dagens 1,75 til rundt 4 prosent, og holde seg der og over de neste fem årene.

Hvis en virkelig gransker årsakene til det lave rentenivået i dag, virker scenariet ovenfor ikke bare usikkert, men også svært usannsynlig. I hovedsak er det to grunner til at vi i dag har en foliorente i Norges Bank på 1,75 prosent, og flytende boliglånsrenter rundt tre-tallet:Prisveksten vår er en brøkdel av de 2,5 prosent som Norges Bank har som inflasjonsmål på to års sikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer