Sterkt prisfall

Prisene falt overraskende mye i juli, og på årsbasis er vi igjen under Norges Banks målbane.

Liker ikke lav rente: Lav rente fratar sentralbanken handlingsrom, så Gjedrem vil isolert sett sette den opp, snart. Men lav prisstigning kan holde ham tilbake. Foto: Nancy Bundt
Liker ikke lav rente: Lav rente fratar sentralbanken handlingsrom, så Gjedrem vil isolert sett sette den opp, snart. Men lav prisstigning kan holde ham tilbake. Foto: Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksenfalt med 0,6 prosent i juli, melder Statistisk Sentralbyrå. Det er et drastisk fall fra prisøkningen på 0,6% i juni. Faktisk har prisene det siste året nå steget med 2,2%, godt innenfor Norges Banks målbane på 2,5%. I juni lå prisstigningen på 3,4% på årsbasis, og mange fryktet at dette ville gi en tidlig renteøkning fra Norges Bank.

- Frykten borte nå

- De høye inflasjonstallene i juni, hvor prisene lå 3,4% høyere enn året før, skapte en frykt for at Norges Bank ville komme til å sette opp renten tidligere enn antatt, sier sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea. - Men den frykten er borte nå.

- Vi vet jo at neste renteendring høyst sannsynlig blir en økning, og sentralbanken har selv sagt at den antakelig vil komme i 2. kvartal 2010. Samtidig har banken tidligere offentliggjort hvilken inflasjonsbane den har lagt til grunn for denne prognosen. I henhold til prognosen skulle inflasjonstallet banken benytter - inflasjon som ikke skyldes avgiftsendringer eller energivarer - vært 2,4% i juli i år. Den ble 2,5%, noe som må sies å være midt i.

Andre lamper på grønt

- Det sterke boligmarkedet vil ikke i seg selv få Norges Bank til å øke rentene, sier Erik Bruce. - Men de samlede signalene fra norsk økonomi i sommer har vært overraskende gode. Det var overraskende at arbeidsledigheten flatet ut, og sysselsettingen har kanskje til og med økt litt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.