Sterkt prisfall

Prisene falt overraskende mye i juli, og på årsbasis er vi igjen under Norges Banks målbane.

Liker ikke lav rente: Lav rente fratar sentralbanken handlingsrom, så Gjedrem vil isolert sett sette den opp, snart. Men lav prisstigning kan holde ham tilbake. Foto: Nancy Bundt
Liker ikke lav rente: Lav rente fratar sentralbanken handlingsrom, så Gjedrem vil isolert sett sette den opp, snart. Men lav prisstigning kan holde ham tilbake. Foto: Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksenfalt med 0,6 prosent i juli, melder Statistisk Sentralbyrå. Det er et drastisk fall fra prisøkningen på 0,6% i juni. Faktisk har prisene det siste året nå steget med 2,2%, godt innenfor Norges Banks målbane på 2,5%. I juni lå prisstigningen på 3,4% på årsbasis, og mange fryktet at dette ville gi en tidlig renteøkning fra Norges Bank.

- Frykten borte nå

- De høye inflasjonstallene i juni, hvor prisene lå 3,4% høyere enn året før, skapte en frykt for at Norges Bank ville komme til å sette opp renten tidligere enn antatt, sier sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea. - Men den frykten er borte nå.

- Vi vet jo at neste renteendring høyst sannsynlig blir en økning, og sentralbanken har selv sagt at den antakelig vil komme i 2. kvartal 2010. Samtidig har banken tidligere offentliggjort hvilken inflasjonsbane den har lagt til grunn for denne prognosen. I henhold til prognosen skulle inflasjonstallet banken benytter - inflasjon som ikke skyldes avgiftsendringer eller energivarer - vært 2,4% i juli i år. Den ble 2,5%, noe som må sies å være midt i.

Andre lamper på grønt

- Det sterke boligmarkedet vil ikke i seg selv få Norges Bank til å øke rentene, sier Erik Bruce. - Men de samlede signalene fra norsk økonomi i sommer har vært overraskende gode. Det var overraskende at arbeidsledigheten flatet ut, og sysselsettingen har kanskje til og med økt litt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer