Misbruk av BankID

Stjal BankID og tok opp forbrukslån

For første gang har misbruk av BankID vært oppe i Høyesterett. En mann oppbevarte kodebrikken sin i et ulåst skap mange hadde tilgang til, men likevel fikk han medhold i rettssaken. Les hvorfor.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i oktober ble en historisk dom avsagt i vår øverste rettsinstrans - nemlig Høyesterett:

  • For aller første gang har vi fått en dom om svindel ved misbruk av BankID.
  • Denne dommen er interessant, fordi den understreker at brukerne av elektronisk ID har et ansvar for å oppbevare og benytte ID-en med nødvendig aktsomhet, samt at bankene må gjøre mer for å motvirke svindel, påpeker Finans Norge i etterkant.

Dette er saken

For å gi et bilde av saken som nylig utspilte seg i Høyesterett, hvorpå dommen kom 22. oktober 2020, har vi plukket ut det mest relevante fra sammendraget:

  • En bank utbetalte et forbrukslån på 100 000 kroner til en kunde som kun hadde brukt sin BankID. Men, det viste seg i etterkant at et par hadde stjålet kundens kodebrikke og dermed misbrukt hans BankID.
  • Banken framsatte imidlertid et erstatningskrav mot kunden.
  • Det var ukjent hvordan misbrukerne hadde fått tilgang til kundens passord. Likevel kom Høyesterett fram til at det ikke var sannsynlighetsovervekt for at dette hadde skjedd som følge av uforsiktig opptreden fra BankID-innehaverens side.
  • Høyesterett mente, derimot, at mannen kunne bebreides for måten kodebrikken var oppbevart på. Han hadde nemlig hatt den i et ulåst skap på kontorplassen over en lengre periode, også mens han var fraværende på ferie. En av misbrukerne og flere andre hadde tilgang til kontorplassen.

Til tross for denne uforsiktigheten, var det ett moment som veide for kunden som hadde fått BankID-en sin misbrukt:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer