Stjålne mobiler lever videre

Nummeret som skal stoppe mobiltyven er ikke alltid nok.

En stjålet iPhone kan enkelt gjøres ubrukelig på norske, svenske og danske mobilnett. Dessverre gjelder ikke sperren overalt. Foto: Per Ervland
En stjålet iPhone kan enkelt gjøres ubrukelig på norske, svenske og danske mobilnett. Dessverre gjelder ikke sperren overalt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du mister eller blir frastjålet mobilen din må du vite hva du skal gjøre:

Det første er selvsagt å sperre SIM-kortet på mobilen, slik at tyven ikke kan ringe dyre utenlandssamtaler på din regning. Dette gjøres enkelt ved å kontakte din mobiloperatør (NetCom tlf 0550/Telenor tlf 09000).

Deretter bør du kontakte nærmeste politikammer og fylle ut et IMEI-skjema, slik at også selve mobilen blir sperret for bruk, uansett hvilket SIM-kort som settes inn.

IMEI-nummeret

Slik finner du IMEI-nummeret ditt:

* På iPhone får du opp IMEI nummeret ved å taste *#06#

* Enkelte modeller har også nummeret trykt under batterilokket, eller på baksiden av selve batteriet

* IMEI-nummeret bør du skrive ned, slik at du har det tilgjengelig


Alle mobiltelefoner har nemlig et 15 eller 17-siffers registreringsnummer, også kalt IMEI-nummer. Når dette sperres i et internasjonalt IMEI-register skal altså samtaler og datatrafikk til og fra mobiltelefonen bli avvist av de tilknyttede telefonselskapene.

I teorien i hvert fall. For selv om DinSide definitivt anbefaler at du sperrer telefonen så godt du kan, så gjør hull i IMEI-registeret at mange stjålne mobiler fortsatt kan brukes i utlandet.

Mange som ikke er med

I følge danske Politiken er det nemlig svært mange utenlandske teleoperatører som ikke er tilknyttet det internasjonale IMEI-registeret.

Litt av problemet er selvsagt at mobiloperatørene vil tjene penger på trafikken fra de stjålne mobilene:

- Telefonen skader jo ikke det utenlandske mobilnettet, og hvis man kun er interessert i å tjene penger, kan man som en utenlandsk operatør lett falle for fristelsen til å unngå å kontrollere om SIM-kortet i mobilen er i orden, sier Henry Galle Stech i Telestyrelsens tekniske kontor til Politiken.

I praksis kan altså mobilen da brukes helt som vanlig, selv om den er sperret for bruk i Norge, Sverige og Danmark.

Stjålne mobiler går rett ut av Norge

Totalt er det 40 selskaper fra 20 land som er med i GSM Association som administerer IMEI-registeret (hele listen får du her).

Det interessante er selvsagt hvilke land som IKKE er med på listen, og en sak fra Tønsbergs blad er her et godt eksempel på at problemstillingen er reell.

I følge TB.no hadde to litauere med seg cirka 400 mobiltelefoner, alle stjålet i Sandefjord, da de ble stoppet av tollere i Latvia, og returnert til Norge. Latvia og Litauen er heller ikke blant landene som er tilsluttet IMEI-registeret.

Kilder: Politiken og Tønsbergs blad

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer