Stjeler tre ganger mer

Svenskene stjeler tre ganger så mye på Systembolaget som vi gjør på Polet.

Ravner:  Alt blankt og fint havner i vesker og lommer. Ja, det er svensker vi snakker om. Foto: Harri Blomberg
Ravner: Alt blankt og fint havner i vesker og lommer. Ja, det er svensker vi snakker om. Foto: Harri Blomberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenskene er jo ikke så rent lite stolte over at de nå skal ha høyere kriminalitet enn i New York City. Man har endelig klart å riste av seg det blåøyde, sterile omdømmet, og landet er blitt like farlig som i tv-seriene, hvor jo snart hver eneste innbygger i Fjällbacka må ha blitt myrdet.

Norges skammelige tilbakeståenhet vises også på spritområdet. Svinnet i Systembolaget har på få år steget til 1,34 promille, mens det i Norge er 0,4 promille.

Vi stjeler for 4,5 millioner

- Av en nettoomsetning i 2008 på 10,3 milliarder kroner, var 4,5 millioner kroner - eller 0,4 promille - svinn, skriver pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet i en melding til DinSide. Nordahl tilskriver det forholdsvis lave svinnet god kontroll i butikkene. - Vi har for eksempel effektive alarmsystemer, vakter og speil. De mest verdifulle varene er låst inn, mens de minste varene (lettest å putte i lommen) enten er plassert i eller ved kassen. I tillegg er jo våre folk i butikkene veldig flinke kundebehandlere. Kanskje den gode servicen på Vinmonopolet virker preventivt?

Tre ganger så mye i Sverige

På det svenske Systembolaget, hvor flertallet av utsalgene nå i likhet med de norske har selvbetjening, er svinnet tre ganger så høyt. I følge en artikkel i Gøteborg-Posten, foretas ni tiendedeler av tyveriene av alkoholikere som ikke løper noen egentlig risiko ved å bli tatt: De har likevel ikke penger til å betale bøter, og fengsel får man ikke for butikknasking i Sverige heller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.