Stjeler tre ganger mer

Svenskene stjeler tre ganger så mye på Systembolaget som vi gjør på Polet.

Ravner:  Alt blankt og fint havner i vesker og lommer. Ja, det er svensker vi snakker om. Foto: Harri Blomberg
Ravner: Alt blankt og fint havner i vesker og lommer. Ja, det er svensker vi snakker om. Foto: Harri Blomberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenskene er jo ikke så rent lite stolte over at de nå skal ha høyere kriminalitet enn i New York City. Man har endelig klart å riste av seg det blåøyde, sterile omdømmet, og landet er blitt like farlig som i tv-seriene, hvor jo snart hver eneste innbygger i Fjällbacka må ha blitt myrdet.

Norges skammelige tilbakeståenhet vises også på spritområdet. Svinnet i Systembolaget har på få år steget til 1,34 promille, mens det i Norge er 0,4 promille.

Vi stjeler for 4,5 millioner

- Av en nettoomsetning i 2008 på 10,3 milliarder kroner, var 4,5 millioner kroner - eller 0,4 promille - svinn, skriver pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet i en melding til DinSide. Nordahl tilskriver det forholdsvis lave svinnet god kontroll i butikkene. - Vi har for eksempel effektive alarmsystemer, vakter og speil. De mest verdifulle varene er låst inn, mens de minste varene (lettest å putte i lommen) enten er plassert i eller ved kassen. I tillegg er jo våre folk i butikkene veldig flinke kundebehandlere. Kanskje den gode servicen på Vinmonopolet virker preventivt?

Tre ganger så mye i Sverige

På det svenske Systembolaget, hvor flertallet av utsalgene nå i likhet med de norske har selvbetjening, er svinnet tre ganger så høyt. I følge en artikkel i Gøteborg-Posten, foretas ni tiendedeler av tyveriene av alkoholikere som ikke løper noen egentlig risiko ved å bli tatt: De har likevel ikke penger til å betale bøter, og fengsel får man ikke for butikknasking i Sverige heller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer