Stø kurs fra Gjedrem

Norges Bank rørte ikke renta i dag.

Stø kurs fra Gjedrem
Publisert
Sist oppdatert

Som forventet ble det ingen ny renteøkning fra Norges Bank i dag. Banken holder stø kurs og avventer situasjonen til tross for at konsumprisindeksen viste at inflasjonen i Norge er høyere enn på seks år og fortsatt tiltar. Hva dette har å si for renten fremover, vil vi først få sikkert svar på senere i høst.

- Inflasjonen tiltar. Den underliggende prisveksten var høyere enn ventet i juli og ser nå ut til å være nær 3½ prosent, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Det er fortsatt høy kapasitetsutnytting i norsk økonomi og arbeidsmarkedet er stramt. På den andre siden avtar veksten i verdensøkonomien markert. Nye tall som er kommet i løpet av sommeren, tyder særlig på en rask avmatting i Europa. Også her hjemme er det som ventet tegn til at veksten dempes.

Analysen i Pengepolitisk rapport som ble lagt fram i juni, tydet på at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året.

- Ny informasjon gir ikke grunnlag for å avvike fra strategien fra juni, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Les kommentaren: Eier ikke Gjedrem magamål?

- Norges Bank la frem en pengepolitisk rapport i juni. Den rapporten er selve grunnlaget for renteutviklingen over de nærmeste tre-fire månedene. Det er faktisk ytterst sjelden at Norges Bank avviker fra planene som blir lagt i Pengepolitisk rapport, sa makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen til DinSide i går.

Les også: Du merker det på lommeboka, men ikke på lånet.

First Securities regner det som 50/50 sannsynlig at renten vil bli satt opp senere i høst. Neste rentemøte i Norges Bank er 24. september.

Hvorfor så høy utlånsrente?

Våkne forbrukere reagerer på at bankenes utlånsrente er uforholdsmessig høy i forhold til Norges Banks styringsrente. Noen banker opererer med utlånsrenter på over 8 prosent. Dette er fordi bankene er nødt til å følge pengemarkedsrenten.

- Uavhengig av rentebeslutningen i dag er det fortsatt pengemarkedsrentene som styrer hva vi kan tilby kundene, og sånn forventer vi at det vil være en god stund fremover, sier kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank, Bjørn Langli, til DinSide.

Her finner du oversikt over bankenes utlånsrenter

Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene manglende langsiktig likviditet, og det koster dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg. Uro i den internasjonale økonomien har presset pengemarkedsrenten opp. Dette kom frem i forrige rapport om Finansiell stabilitet. Norges Bank har forsøkt å motvirke dette ved å tilføre bankene kortsiktig likviditet.

Les også: Dyrere å låne i fremtiden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer