Stoff i sæd fremmer HIV

Tyske forskere har funnet et stoff i mannens sæd som drastisk kan øke risikoen for HIV-infeksjon.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette er svært viktig med tanke på forebygging og overføring av HIV-infeksjon.


Over 80 prosent av alle HIV-infeksjoner smitter via samleie. Og nå kan forskere ved Universitetet i Ulm i Tyskland, ha funnet en av årsakene til dette.

For ifølge en studie som er publisert i tidsskriftet Cell, kan et stoff som finnes i mannens sæd, øke risikoen for HIV-infeksjon. Stoffet retter seg mot immunsystemceller, som i enkelte tilfeller kan gjøre viruset langt mer farlig.

Studieleder Frank Kirchhoff er svært forundret over resultatene. Forskerne hadde ventet å finne en forsterkende faktor, og ikke en direkte årsaksfaktor.

- De fleste forsterkende faktorer øker risikoen to eller tre ganger, men her så vi en effekt som var 50 ganger så stor, og i noen tilfeller 100.000 ganger så stor, sier han, ifølge Scientific American. Forsøkene er gjort på rotter som var gitt menneskelige immunsystemceller.

Les mer: Ni av ti briter tror HIV kan smitte via doen

Trenger inn i andre celler
Forskertemaet screenet mange av de 900 proteinene som finnes i sædvæske, i søket etter potensielle hemmere eller forsterkere av HIV-overføring.

De fant at det er deler av proteinet PAP (prostatic acidic phosphatase) som har den forsterkende effekten. Disse danner fibere som fanger opp HIV-virus og hjelper dem å feste seg til andre celler - noe som drastisk vil øke infeksjonsrisikoen.

HIV er viruset som fører til AIDS. På verdensbasis har 60 millioner mennesker blitt smittet, og viruset har forårsaket 25 millioner dødsfall siden det ble oppdaget hos mennesker i 1981.

I 2006 ble det diagnostisert 276 nye HIV-smittede i Norge, ifølge HivNorge. Dette er en økning fra året før, da det ble registrert 219 nye tilfeller.

Når bør du HIV-testes? Sjekk her!

Viktige resultater
Professor Stig Frøland ved Rikshospitalet synes funnene er interessante og er potensielt meget viktige.

- Dette er svært viktig med tanke på forebygging og overføring av HIV-infeksjon. Disse spesielle proteinfragmentene kan være nye målmolekyler for behandlingsmetoder som kan redusere smittsomheten, sier han.

Frøland legger imidlertid til at som med alle nye funn må det viderestuderes før endelige konklusjoner kan trekkes.

- Funnene kan også sees som et nytt argument for å få igang hjelp til sædvask, som kan gjøre at HIV-positive menn kan få barn uten å smitte sin partner, sier han.

Les også: Framskritt mot HIV

Ifølge prosessor Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus er det usikkert hvilken hjelp denne innsikten kan gi oss.

- Denne forskningen påviser en molekylær forklaring på noe vi har regnet som en mulighet ut i fra epidemilogiske data, nemlig at sæd faktisk er mer smittsomt enn andre kroppsvæsker som for eksempel spytt og tarmsaft. Om denne nye innsikten kan hjelpe oss i å redusere smittsomheten til HIV-positive menn i fremtiden, vet vi foreløpig ikke, sier han.

Men Kvale legger til at dette understreker noe annet vi har visst svært lenge, at HIV ikke smitter med riktig kondombruk!

- Det er om mulig enda mer korrekt nå, og burde ikke forbause folk med smittefrykt, sier han.

Les også: - Vi er kondomkløner!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer