Stoff som gir superkondis funnet!

En oppdagelse gjort av Trondheims-forskere viser hvorfor noen av oss har lett for å bli tjukke og få sukkersyke, mens andre får stålkondis uten å jobbe stort for det.

Publisert
Sist oppdatert

Oppdagelsen vekker stor oppsikt internasjonalt, og er publisert i siste utgave av det prestisjetunge tidsskriftet Science.

Herrene bak forskningen er Ulrik Wisløff, Øyvind Ellingsen og Per Magnus Haram fra NTNU, i samarbeid med et gruppe forskere fra Michigan University, melder Adresseavisen.

Forskningen viser hvordan en spesielt vekstfaktor, eller et stoff, er med på å styre utviklingen av såkalte velstandssykdommer.

Stoffet stimulerer energiomsetningen i cellene, spesielt når det gjelder fett og sukker. Folk som har lite av stoffet blir lett tjukke, har høyere blodtrykk, fettinnholdet i blodet er for høyt og de har tendenser til diabetes type 2. Stort sett har de hele rekken med risikofaktorer for å utvikle hjerte-kar-sykdom.

Det som er ulempen med oppdagelsen er at det ikke er mulig å lage en pille med stoffet, så noe revolusjonerende slankemiddel blir det ikke.

Studien viser at mengden av stoffet øker ved kondisjonstrening, så for folk som mangler det er det ekstra viktig å komme seg på treningsstudio.

Resultatene i studien bygger på rotteforsøk, men at kondisjonstrening øker mengden av stoffet, som har navnet PGC-1-alfa, hos mennesker, bekreftes av et annet studie ved NTNU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer